Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Rättegång om flickfilmer i höst

Lagom till höstterminens start får många elever planera för resor till hovrätten i Göteborg. Den 10 augusti inleds en åtta dagar lång rättegång om de kränkande flickfilmerna.

De sex unga män som dömdes i Varbergs tingsrätt har överklagat för att bli frikända och/eller få sänkta skadeståndskrav.

De drabbade flickorna vill däremot se höjda skadestånd.

De fyra filmerna, eller bildspelen, Tophoes 1-4 spreds bland ungdomar i Falkenberg under förra året.

Ett 60-tal flickor hängdes ut och av dem gjorde ett 40-tal en polisanmälan om grovt förtal.

I den fjärde filmen förekom hot mot en flicka som bedöms vara övergrepp i rättsak, ett brott som gav polisen ökade möjligheter att spana mot männen.

När de hämtades in till polisstationen och blev anhållna erkände de brott men de ändrade sina berättelser i rättegången.

Tingsrätten gick i stället efter vad de sagt till polisen och samtliga dömdes för grovt förtal.

Straffen blev ungdomstjänst, ungdomsvård och i ett fall villkorlig dom med samhållstjänst.

Flickorna tilldömdes 10000 kronor vardera för varje film där de förekommer.

Totalt blev det 804600 som fördelas över de sex männen beroende på deras inblandning.

Skadestånden är en gemensam skyldighet för männen att betala, det vill säga om någon inte betalar faller kravet över på de andra.

• Åtta dagar är planerade för rättegången i hovrätten i Göteborg: 10, 11, 16, 17, 18 19, 23 och 25 augusti.

•37 flickor vill se högre skadestånd för kränkning i flera fall. I stället för 10 000 kronor vill de att summan höjs till 15 000 och 20 000.

•18-åring. Vill blir frikänd. Medger att han skrev en text men säger att då var det mesta redan gjort och han ser sig inte som gärningsman.

•16-åring. Vill bli frikänd. Medger att han var hos 20-åringen när filmerna skapades men nekar till att ha varit inblandad. Han säger sig vara den enda, i motsats till övriga åtalade, som lämnat samma uppgifter i polisförhör och vid rättegång.

•16-åring. Vill få sänkt straff och skadestånd. Säger sig inte ha förstått konsekvenserna av filmerna. Han säger sig inte ha möjlighet att betala skadeståndet och klarar knappast av räntorna.

•16-åring. Vill bli frikänd. Anser att skadståndet är för högt. Advokaten ska utveckla resonemanget senare.

•20-åring. Något av huvudman och ägare till de datorer där filmerna skapats. Vill få sänkt skadestånd. Om det sänktes till hälften skulle det vara ”avgörande för hans framtid”.

•16-åring. Vill bli frikänd. Erkänner att han var med och skapade film ett och två men nekar till att ha något med spridningen att göra.

Filmerna, Top hoes 1–4, är tre till sex minuter långa bildspel. De består av alldagliga bilder som flickorna själva lagt ut på bilddagboken.se som kombinerats med kränkande texter om utseende eller sexuella händelser, ofta påhittade.

Många av flickorna förekommer i flera filmer. Den första dök upp på Youtube i februari 2009. I film fyra riktas hot mot en flicka som tidigare polisanmält en av de inblandade för våldtäkt. Hotet ses som övergrepp i rättsak. 

MEST LÄST