Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

fff

Pytt från Ästad gård i kommande kokbok

Ästad gårds pyttipanna prisades som årets pytt och blir den sista som hamnar i Halländska pyttipanna-akademins kommande kokbok.

Pyttipanna kan vara mycket mer än uppvärmda rester skurna i småbitar. I alla fall om man frågar Lennart Janko och Bengt Fridlund som grundade Halländska pyttipanna-akademin (HaPy) 2002. Syftet var att återupprätta pyttens status i den svenska matkulturen och målsättningen har varit att prova sig igenom tillräckligt många pyttipannor för att kunna skapa en kokbok med 26 halländska pyttrecept, med förord av Carl-Jan Granqvist.

- Det blir 13 fina och 13 ännu finare lyxpyttar. Vi hoppas på att lansera den lagom till julen, så att det kan bli en halländsk bestseller, säger Bengt Fridlund.

I boken finns pyttar från hela Halland.

- Det är olika ingredienser från varje del. Kanske mer vilddjur neråt Hylte och mer pepparrot uppåt Kungsbacka.

En av de mest mättande pytter som akademiledamöterna testat genom åren var en pytt som bestod av en pizza och en som definitivt inte kvalificerade sig till kokboken var en kycklingröra som serverades som pyttipanna på en kinarestaurang:

- Den godaste vi ätit var faktiskt en quornpyttipanna som vi fick på Kusthotellet. Vi har också ätit ett par goda medelhavspyttar, och laxen i Falkenberg var ju helt fantastisk.

Till årets pytt utsågs i går kväll Ästad gårds pyttipanna, som av akademin ansågs vara en ”vacker och god kombination med en blandning av inhemskt och kontinentalt”.

Ästad Gårds pyttipanna (för 4 personer)

300g Fläskfilé

300g Rimmad oxbringa

150g Rökt sidfläsk

150g Ölkorv

2st Gula lökar

400g Fast potatis

250g Morot

150g Palsternacka

4st Ägg

Salt, peppar, Worcestershiresauce, smör

Tärna allt i samma storlek, börja med att steka potatisen och rotfrukterna tills de blir gyllenbruna. Lägg sedan upp på ett fat.

Stek köttet och löken i samma stekpanna, blanda sedan ner potatisen och rotfrukterna igen tills det blir varmt. Salta och peppra och smaka av med worcestershiresaucen.

Garnera med squash, paprika och sockerärtor. Servera med stekt ägg och gärna inlagda rödbetor.

MEST LÄST