Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Politikerna sade ja till skattehöjningen

40 öre mer i skatt nästa år och ömsom höjda, ömsom sänkta patientavgifter. Regionstyrelsen i Halland ställde sig bakom budgetförslaget för 2015.

Region Halland går kraftigt baklänges. Resultatet till och med mars var minus 105 miljoner kronor. För helåret beräknas det till minus 137 miljoner.

Sjukvården står för merparten av underskottet. Hallands sjukhus i Kungsbacka, Varberg och Halmstad förväntas få ett negativt resultat på 112, 5 miljoner kronor. Närsjukvården visar minus 9 miljoner, och Psykiatrin minus 8, 5 miljoner kronor.

- Läget är allvarligt. Det är nödvändigt med tuffa åtgärder för att få balans mellan kostnader och intäkter, säger regionstyrelsens ordförande, Gösta Bergenheim (M).

Alliansens förslag om att höja skatten med 40 öre gick till votering med röstsiffrorna 9-4. Socialdemokraterna som föreslagit 30 öre i höjning reserverade sig.

Skattesatsen blir därmed 10 kronor och 82 öre. Höjningen innebär att skatteintäkterna ökar med 247 miljoner kronor 2015.

Frågan ska slutligen klubbas av regionfullmäktige den 18 juni.

Regionstyrelsen sade också ja till att vissa patientavgifter förändras:

Avgiften till akutmottagningarna höjs från 300 till 400 kronor. Samtidigt halveras avgifterna på vårdcentralerna under kvällar och helger från 300 till 150 kronor. Tanken är att fler då ska söka sig till närsjukvården i stället för till sjukhusen.

Avgiften till den specialiserade öppenvårdspsykiatrin höjs från 150 till 300 kronor.

Höjningarna beräknas ge ett tillskott på sju miljoner kronor. Även dessa frågor ska slutligen tas av regionfullmäktige i juni.