Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Mest önskade. Don´t stop believing är den låt som Jacob Eriksson oftast blir ombedd att spela.

Pianisten som är som en levande jukebox

Jacob Eriksson är barpianist med hela världen som arbetsfält. –Jag lever min dröm, säger han.

Han är bara 26 år men har redan hunnit turnera runt i världen. Intresset för musik började tidigt, hemma i barndomshemmet.

– Både mamma och pappa höll på med musik. Jag var extremt bortskämd genom att det alltid fanns tillgång till instrument. Pianot stod alltid framme och det hängde gitarrer på väggarna.

Pappa är den moderate politikern Mats Eriksson och mamma heter Anette. Jacob har också två bröder, en yngre och en äldre.

– De håller också på med musik men inte på samma sätt som jag, säger Jacob Eriksson.

Själv minns han hur han redan som treåring stod vid flygeln och hamrade på tangenterna till Little Richards 50-talsrock.

– Det måste ha låtit för jävligt men mamma lät mig hållas.

När han var runt nio år började han i pianoskolan där han gick i några år.

– Jag lärde mig att spela med fingersättning, noter och grundackorden och det räckte. Det var efter att jag slutade där som jag verkligen gick fram musikaliskt.

Han har gehör så att han tar fram låtar själv och har i dag över tusen låtar i sin repertoar.

– Jag är som en levande jukebox. Det är bara att komma med önskemål så spelar jag.

Efter gymnasiet sökte han jobb och blev antagen som sångare till ett showteam på Cypern. Året därpå reste han tillbaka men satte då upp en egen show.

– Jag hade förinspelad musik och körde låtar av Robin Williams, Beatles, Elvis, Creedence och Queen.

Därefter bar det av till Frankrike och sedan till London där han jobbade som sjungande bartender. Efter en avstickare till skidorten Hemsedal i Norge var det sedan dags för Australien.

– Jag jobbade för en snubbe som hade en firma som gjorde tidningar så jag var inte där för att spela men de hade ett fint piano som jag övade på. Det var en jättebra skola. Jag övade upp mitt pianospel.

Det var också där och då han bestämde sig för att bli barpianist. Då han var hemma i Varberg igen i maj 2014 fick han jobb på Campus och Black Pearl och strax därefter blev han uppringd av CMC Music som undrade om han ville åka till Dubai som en pianist till en sångerska.

– Jag var där i fem månader och spelade sex kvällar i veckan på ett femstjärnigt hotell.

Som barpianist kan han somliga kvällar få rätt bra med dricks men det händer också att han får uppskattning på annat sätt. Något som skulle kunna tolkas som sexuellt ofredande men Jacob väljer att se på det med glimten i ögat.

– Det händer att det smyger upp en dam bakom mig och stoppar händerna innanför min skjorta. Men då är det bara att spela med en hand och ta bort den, säger han och skrattar.