Personalen trött på strulande löneadministration

Centraliseringen av Region Hallands löneadministration är inte odelat populär bland de anställda. Flera vittnar om långsam hantering av allt från sjukskrivningar till utlägg. Lena fick å andra sidan en extra månadslön.

ANNONS
|

Det är nu snart tre år sedan regionen samlade all personal- och löneadministration i en gemensam organisation inom regionservice. Verksamheten kallas GAS (gemensam administrativ service) och omfattar även exempelvis fakturahantering och administration av rekryteringar. Tidigare fanns dessa funktioner utspridda på regionens olika förvaltningar.

– Vi gjorde en utvärdering i höstas som visar att omorganisationen sparat mycket pengar åt regionen. Exempelvis har kostnaden per lönespecifikation och leverantörsfaktura sjunkit markant och varje handläggare hanterar betydligt fler löner, berättar områdeschefen Martin Hansson.

Men flera medarbetare som kontaktat Hallandsposten, menar att det alldeles för ofta blir fel i hanteringen. Ingen av dem vill framträda med namn, men vi kan kalla dem Emma, Magnus, Lena och Nils.

ANNONS

Emma berättar om hur hon fortfarande väntar på sin sjuklön och menar att det är GAS som varit sena med att anmäla hennes sjukskrivning till Försäkringskassan.

–Nu har jag en sambo som kan backa upp mig ekonomiskt, men annars vet jag inte hur jag skulle klarat mig, säger hon.

Magnus fick göra egna utlägg på 2 500 kronor i samband med en tjänsteresa och fick sedan vänta över två månader på att få tillbaka dem. Och Lena var föräldraledig när hon plötsligt upptäckte att hon fått in en vanlig månadslön på sitt konto.

– När jag ringde GAS hade de inte märkt något och jag fick tjata i tre månader för att få betala tillbaka pengarna. De ville att det skulle registreras som en skuld som drogs månadsvis från min lön, men jag ville inte sitta på pengar som inte är mina, förklarar hon.

Nils berättar slutligen om en skuld som han hade till Kronofogden och som GAS skulle vidarebefordra från hans lön. Månad efter månad gjordes inbetalningen för sent, ibland hela två veckor, och Nils fick stå för räntekostnaden.

–Vi är förstås människor som kan göra fel, men överlag är min bild att verksamheten fungerar bra, säger chefen Martin Hansson och hänvisar till den senaste kundutvärderingen där man fick ett snitt på 4,2 på en skala 1–5.

ANNONS

– När det gäller hanteringen av skulder till Kronofogden så har vi nyligen ändrat de rutinerna, men vi är också beroende av att cheferna attesterar olika delar inför löneutbetalningen. Oftast är det det som orsakar förseningar, säger han.

ANNONS