Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Sevärt. Emma Rosengren på Folkuniversitetet har 150 000 kronor från Folkbildningsrådet att förfoga över för att ta fram en mobilapp som guidar till sevärdheter i Varberg.

På stadsvandring med app som guide

I sommar kan vi få se en och annan turist snubbla runt i Varberg med blicken fäst på sin smartphone. Folkuniversitetet håller på att utveckla en app som ska ta med användaren på en digital stadsvandring.

Folkuniversitetet i Varberg har fått 150 000 kronor från Folkbildningsrådet för att jobba med digitalt lärande ur ett folkbildningsperspektiv och Folkuniversitetets utbildningsledare Emma Rosengren kom då med förslaget att ta fram en gratis applikation för Iphone, som tar med användaren på en historisk rundvandring i Varberg.

– Min tanke är att många ska kunna ta del av vår historia utan att det kostar något. Appen kommer därför att vara gratis och finnas på några olika språk så att även turister som kommer hit kan använda den, säger hon.

Två olika rundor har tagits fram. En kortare på cirka fem kilometer för den som vill gå på stadsvandring i centrum och en längre på runt en mil, som sträcker sig bort till Kusthotellet och Subbe fyr. Båda utgår från Turistbyrån.

– Appen kommer att vara kopplad till Google maps så att man får upp en karta och man får vägbeskrivningar hela tiden, säger hon.

– Sedan får man upp ett pling och information i telefonen när man kommer till en sevärdhet och vi ska även försöka att filma så mycket som möjligt.

Det är inte enbart historiska sevärdheter som den digitala stadsvandringen kommer att guida till utan även exempelvis silversmedjan och Campus i hamnen.

– Planen är att appen ska vara färdig i mitten på juni. Det tar några veckor att få den godkänd av Apple och vi vill att den ska vara ute till den 1 juli då alla turister kommer.

Till hösten planeras även en studiecirkel om Varbergs historia och där är det tänkt att appen ska ingå som en del.

– Det här kommer att vara ett arbete som pågår hela våren och man kan följa arbetet på bloggen (digitalrundvandring.wordpress.com). Där kommer vi även att lägga ut information om studiecirkeln, säger Emma Rosengren.