Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Dagens kåsör: Håkan Bergström Bild: Annika Karlbom

På något sätt är man väl beredd att ta itu med det nya året

Oxveckor. Jag har förstått att begreppet genomgått en historisk förändring. Numera är det just nu, tiden från trettonhelgen till påsk, som ses som de tunga och släpiga veckorna, oxveckorna.

Detta är en personligt skriven text och ingen nyhetsartikel.

Förr i bondesamhället var det snarare från midsommar till allhelgona som sågs som påfrestande, ett slit efter vårbruk och över skördetiden.

Strunt samma. Det är i alla fall inte den muntraste tiden så här i januari.

Satte mig framför tv:n, slog på nyheterna. Tyckte nog att den politiska kommentatorn såg lite fräsch och utvilad ut efter helgerna, beredd att återigen kasta sig över regeringskrisen och de uteblivna lösningarna. Regeringskris har funnits som ord och begrepp i svenskan åtminstone sedan 1898, så det är i alla fall inget nytt.

Nyheterna fortsatte. En amerikansk statstjänsteman klagade sin nöd över utebliven lön. Den amerikanska statsapparaten har ju stängts ner under budgetgnisslet, då Trump inte får loss sina miljarder till det idiotiska murbygget. Problematiskt.

Tittade vidare. Ett inslag om barn som glöms bort av socialtjänsten och far illa.

Sen tyckte jag i alla fall att Nordkoreas förfärlige diktator Kim Jong-Un verkade lite piggare än normalt, när han nu åkt tåg till Kina och mött president Xi Jinping. Han talade i alla fall i hela och sammanhängande meningar när han ur fåtöljens djup riktade någon anklagelse mot USA.

Inhämtade också en kulturnyhet om att Göteborgs filmfestival ska ha undergångsskildringar, apokalyps, som tema. Hmm. För några år sedan var jag på den filmfestivalen och råkade mestadels hamna på filmer som hade incest som traumatiskt tema. Man blir luttrad.

Sen kom i alla fall en uppmuntrande tv-nyhet, att migränpatienter fått ett bättre läkemedel. Det kan behövas. Det är nog lätt att få migrän i dessa tider.

Behövde resa mig ur tv-soffan, kände jag.

Min hustru hade tidigare under dagen ifrågasatt mig en smula, eftersom jag sjabblat bort en tvättid i källarens tvättstuga. Nu stod vi med otvättade kläder och inga lediga tider på flera dagar.

Jag gjorde en expedition ner i källaren, lyckades klämma mig in under en outnyttjad stund som en tvättande granne lämnat efter sig. Större var inte vardagens prestation än att jag lyckades tränga mig in i tvättstugan.

Oxveckor.

Funderade på någon dikt som passade i stunden. Hittade denna inför att jag skulle gå och lägga mig:

”I pausen mellan ugglehon och tuppsång

vill hjärtat minnas, sol, din vackra uppgång.

(Så tänker jag och tittar på min tv

och det gör även grannen som bor breve.)”

Skrev journalisten och poeten Jacob Branting för länge sen och i annat sammanhang.