Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Mansdominerat. Christina Aurell är den första kvinnliga dirigenten i Falkenbergs Blåsorkester där de flesta medlemmarna är män. Förutom Christina är tre kvinnor med i orkestern.

  Orkestern har fått en kvinnlig dirigent

  Man är inte så van vid att en kvinna leder en stor orkester. Men det börjar bli ändring på det. Falkenbergs Blåsorkester fick för ett halvår sedan sin första kvinnliga dirigent. – En otroligt rolig orkester att jobba med, säger Christina Aurell om sin pionjärroll.

  Kvällen när HN kommer på besök råkar det vara stort manfall. Bland annat saknas slagverkare och bas. Så dirigenten har själv satt sig vid ett hastigt hopsatt trumset för att hålla takten i ”Strike up the band”. Annars är trumpet hennes huvudinstrument.

  – Det där lät som Spike Jones, säger hon med ett leende och förflyttar sig från trumsetet till en stol framför orkestern.

  Dir i gentpinnen kommer fram för genomgång av ”It don’t mean a thing” och ”Unter dem Doppeladler”. Ibland avbryter Christina med kommentarer som:

  – Shit! Vad är du inne på för tonart?

  – Trumpeter, kan ni ta det lite försiktigare!

  – Den tooonen är alldeles för låååång...

  Men tillrättavisningarna görs med glimten i ögat och när det skrattas åt misstag är det på ett godmodigt sätt.

  – Hon är petig, men det är bra. Hon började med att fråga om vi ville utvecklas och det ville vi, förklarar två av orkesterns manliga medlemmar som är mycket nöjda med sin nya dirigent så här långt.

  Christina Aurell tog över i november och gjorde offentlig debut med en utomhuskonsert i december.

  – Det var fyra minusgrader. Men julkonserten var riktigt kul, försäkrar hon.

  För några år sedan var Christina kulturskolechef i Varberg. Nu har hon motsvarande tjänst i Båstad.

  – Kulturskolan där är väldigt mycket mindre och det var anledningen till att jag slutade i Varberg. Nu har jag bara en halvtidstjänst och kan ha lite projekt vid sidan om och spela lite själv också. Jag är till exempel med i The Second Time i Varberg. Min man och jag har också Aurell Jazz Orchestra där vi spelar ihop med duktiga musiker i olika projekt.

  Genom maken Patric kom hon i kontakt med Falkenbergs Blåsorkester. Han hade vikarierat lite som dirigent och när de sökte en ny ledare kom han på att Christina fanns tillgänglig

  – Vi flyttade till Falkenberg för ett och ett halvt år sedan och som nyinflyttad i stan är det ett fantastiskt bra sätt att lära känna folk att spela i en orkester. Jag kände också att det är viktigt att det finns en orkester i en stad.

  Hon har absolut inte ångrat att hon tog uppdraget.

  – Nej, för sjutton! Det är jätteroligt.

  Oftast är det män som dirigerar stora symfoniorkestrar.

  – Jag känner bara till tre–fyra professionella kvinnliga dirigenter. Men tittar man på blåsorkestrar börjar det bli väldigt mycket tjejer, konstaterar Christina som alltså är pionjär på det området i Falkenberg.

  Det eviga problemet för blåsorkestrar är nyrekrytering. Medelåldern är hög och det finns alltid plats för fler. Christina saknar eufonium (en slags tuba) och skulle gärna se fler tubor och slagverk. Men även att redan befintliga instrument utökas.

  – I dag är vi 25 musiker men 40 vore det ideala. Det är alltid bra att kunna fylla på i alla stämmor om någon blir sjuk eller är borta av annan anledning. Jag ska försöka locka med några av mina kompisar till hösten. Att hitta en klick av varje åldersgrupp är viktigt för det sociala umgänget.

  Märker man någon skillnad på orkestern nu och för ett halvår sedan?

  – Jag tycker att medlemmarna är mer samspelta nu. Det är mer disciplin när det gäller nyanser. Jag har ställt ganska tuffa krav och de verkar trivas med det. Här finns allt från verkliga amatörer till jätteduktiga musiker. Men det viktiga är att vi har roligt och att det ska vara roligt att lyssna på oss.

  Nästa chans att lyssna på orkestern blir den 28 maj då den medverkar vid Kulturfestivalen i centrum. Sedan blir det förstås ett framträdande på Vallarna på nationaldagen också.

  c Jag har ställt ganska tuffa krav och de verkar trivas med det. Här finns allt från verkliga amatörer till jätteduktiga musiker.

  christina aurell