Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Inte som tänkt. Centerns gruppledare Stefan Bengtsson och hans blågröna kollegor åkte på ett tillfälligt bakslag om det nya vårdvalet i regionfullmäktige.

  Omstritt Vårdval Plus skjuts upp

  Beslutet att utöka hallänningarnas fria vårdval skjuts upp till nästa år. När regionfullmäktige på onsdagskvällen skulle avgöra frågan röstade Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna för en återremiss till regionstyrelsen.

  Det nuvarande Vårdval Halland infördes 2007 i full enighet mellan de borgerliga och Socialdemokraterna. Men när valfriheten nu ska spridas från vårdcentralerna till delar av specialistvården har enigheten spruckit.

  Socialdemokraterna kan i princip tänka sig att utvidga valfriheten, men tycker tidpunkten är fel med tanke på sjukhusens stora ekonomiska problem. Framför allt vill partiet ha ett mer detaljerat förslag att ta ställning till.

  Det som fullmäktige skulle bestämma om på onsdagen var själva principfrågan, medan detaljerna överlämnas till sjukvårdsstyrelsen för senare beslut.

  - Det vi har framför oss är Kejsarens nya kläder. Låt oss få ett ordentligt beslutsunderlag först, krävde Socialdemokraternas regionråd Lise-Lotte Bensköld-Olsson.