Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Olyckor vanligaste orsaken till försvinnanden

  Förra året anmäldes 270 personer försvunna i Halland. Tre av dem har inte kommit tillrätta, enligt en preliminär siffra.

  Christina Ullsten är ansvarig för försvunna personer på rikskriminalpolisen och har hand om det centrala register där alla försvunna sedan 1983 finns införda.

  Vilka är de vanligaste orsakerna till försvinnanden?

  – Olyckor. De går bort sig i skog och mark, de blir sjuka och ramlar ihop, drunkningsolyckor, de går genom isar, självmord, de hoppar från båtar och då anträffar man dem aldrig.

  – Sen finns det ett mörkertal där polisen inte vet vad som har hänt. Om man hittar en kropp i vattnet kan man inte vara säker på att de har blivit iknuffade eller inte, säger hon till HN.

  I hela Sverige var det 7 192 personer som anmäldes försvunna 2009.

  Av dem som anmäldes försvunna förra året har alla utom 95 personer kommit tillrätta, vilket är mer än vanligt.

  Normalt brukar årligen 25–35 personer, alltså mindre än en procent, förbli borta till förtvivlan för anhöriga och till frustration för polisen.

  Sen finns det en del personer som inte vet om att de är saknade. De åker utomlands för att jobba och hör inte av sig till släktingar och vänner.

  Christina Ullsten jobbar med att ta in signalement och tandstatus på dem som varit försvunna en längre tid. Efter 60 dagar ska polismyndigheterna ha kommit in med uppgifterna.

  – Om det kommer in en kropp ska vi ha de uppgifterna för att kunna identifiera, säger hon.

  Av 7 192 försvinnanden förra året var det 315 som inte var avlysta efter 60 dagar.