Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Oljebältet utanför Varberg går inte att sanera

Kustbevakningen var under måndagsförmiddagen ute med både flyg och båt för att titta på det som man misstänkte kunde vara ett oljebälte utanför Varberg. Det visade sig vara ett mindre utsläpp av någon form av dieselolja, som inte går att sanera.

Under en rutinflygning i söndags upptäcktes ett 1,2 kvadratkilometer stort område i vattnet som kustbevakningen misstänkte kunde vara ett oljebälte. Under förmiddagen på måndagen var ännu ett flyg ute och kustbevakningen fick då indikationer på att det verkligen rörde sig om olja. En båt från Falkenberg, som var på väg hem från saneringen av olja på Tjörn, skickades till området.

- Det handlar om någon form av lättare fraktion, det vill säga någon form av dieselolja. Det går inte att sanera eftersom det är för tunt för det, säger Mattias Heneborn som är vakthavande befäl på kustbevakningen.

Kustbevakningen har nu tagit prover på utsläppet för att förhoppningsvis kunna binda det till en utsläppskälla. Enligt deras uppgifter rör det sig om några enstaka liter.

- Det är på en yta på runt en kvadratkilometer och det krävs ingen stor mängd för att täcka en sådan yta.

Det finns alltså ingen anledning till oro över att detta ska nå Varbergskusten?

- Det är inte säkert att det kommer att nå en kust innan det är upplöst. Därmed inte sagt att det är ofarligt. Det är naturligtvis inte hälsosamt för naturen i det långa loppet.