Vill göra Eja-Märtas till flyktingboende

Eja-Märtas gård kan bli flyktingboende. De nya ägarna erbjuder Migrationsverket gården. - Jag hoppas att det kommer många barnfamiljer, säger delägaren Niklas Flygare.

ANNONS
|

Företaget GåBo Utsikten AB köpte nyligen vandrarhemmet. Först hade man planer på att hyra ut det till kommunen för ensamkommande flyktingbarn.

- Men Varbergs kommun tyckte att det var för stort, berättar Niklas Flygare.

Egentligen vill bolagets tre delägare fortsätta driva Eja-Märtas som vandrarhem för turister.

Läs också: Eja-Märtas vandrarhem byter ägare efter 19 år

- Men det bättre att vi fyller det under vintern än att det får stå tomt. Det krävs så små åtgärder från oss, förklarar Niklas Flygare. Och någon gång måste väl kriget ta slut...

Migrationsverket har inspekterat gården, men ännu inte bestämt sig för att tacka ja. GåBO Utsikten är beredda att öppna redan 19 oktober. Sju personer, inklusive en föreståndare, ska jobba på boendet om det blir av.

ANNONS

I dag rymmer gården 63 bäddar. Migrationsverket anser dock att 101 asylsökanden får plats. Jakten på bostäder är desperat och Migrationsverket har, enligt Flygare, tvingats ändra på reglerna.

- Tidigare räknade man på fem kvadratmeter per person, nu tre kvadratmeter, säger han.

Vandrarhemmet har 22 rum, somliga med egen dusch och toalett. Något självhushåll kan det dock inte bli tal om eftersom det bara finns tre spisar. I stället har bolaget kommit överens om att maten lagas och distribueras från Värdshuset Istanbul i centrala Varberg.

Ersättningen från Migrationsverket är 200 kronor per flykting och dygn. Sedan tillkommer en kostnad på 150 kronor för maten. Totalt 350 kronor per person och dygn.

Ingen i bolaget har tidigare erfarenhet av att driva flyktingboende. Niklas Flygare beskriver sig som affärsman och driver i dag ett företag som lånar ut pengar.

- Men föreståndaren som ska arbeta hos oss jobbar på ett flyktingboende nu, säger han.

ANNONS