"Vi kan inte servera ölen vi själva producerar"

Ägarna till Byaregårdens Brygghus sökte tillstånd om att få servera sin egen öl redan i mars. Nu är högsäsongen snart slut och de står fortfarande utan rättigheter. Socialnämndens ordförande tycker att de får skylla sig själva.

ANNONS
|

– Vi kan inte servera ölen vi själva producerar på gården. Det hade ju gjort en väldig skillnad för oss ekonomiskt, säger Inger Elftorp.

Hon och maken Robert Olsson har både bryggeri och lammuppfödning på gården. De planerar att servera egengjord lammkorv till ölen och bestämde de sig för att söka tillstånd att servera alkohol. För att få alkoholtillstånd behöver man nämligen servera både mat och dryck. De lade ner mycket pengar på att bygga ut sitt befintliga kök för att kunna laga riktig mat. De lämnade in en ansökan i mars och fick ett positivt bemötande av handläggarna.

ANNONS

– Min man kom hem från ett möte med kommunen och hade fått uppfattningen att de skulle hjälpa till, att de var positiva. Han förstod det som att de frågor som uppstår löser man tillsammans på vägen, säger Inger Elftorp.

Kommunens mål är att det ska ta max tre månader att få beslut. Tiden gäller en färdigansökan som inte behöver kompletteras. Inger Elftorp och hennes man hade i stället fått besked om att kompletteringar kunde göras inom tidsramen.

– Politikerna har nog fått höra ett par gånger att kommunen inte är bra att driva företag i. Nu kändes det tydligt att de hade ändrat inställning och skulle hjälpa till med alla problem. Det kändes väldigt skönt, då får vi tillståndet vid midsommar tänkte vi. Vår säsong är ju på sommaren, säger Inger Elftorp.

I stället blev det först i juni som deras ansökan räknades som fullständig och kunde tas i beaktande. Något besked har de fortfarande inte fått.

– Vi har nog fått lämna in ett trettiotal olika dokument under våren. Vi känner oss misstänkliggjorda av handläggaren. Det känns som om han tror att vi fejkar, att vi inte ska laga mat, säger Inger Elftorp.

ANNONS

Kommunen har tagit in en extern alkoholhandläggare som sitter på annan ort. Han vill inte kommentera ärendet i HN. Varken Inger Elftorp eller Robert Olsson har träffat honom.

– Det känns som att han tror att man har all tid i världen med att skriva ansökningar. Att vi sitter på kontor hela dagarna. Men vi jobbar så mycket med företaget att vi faller ihop i högar på kvällen, vi har inte tillräckligt med tid för ansökningar, säger Inger Elftorp.

Enligt kommunen har man under våren hållit tidsgränsen på tre månader för samtliga ärenden som inte behövt kompletteras, inklusive beslutet i socialnämnden.

Socialnämndens ordförande Erland Linjer ser inga problem med förvaltningens arbetssätt.

– Vi tycker att Varberg är en turiststad och då vill man ju att de som är näringsidkare ska få tillstånd. Så det är beklagligt när en näringsidkare inte har kunnat fylla i sin ansökan ordentligt. Men jag tycker att våra handläggare gör ett fantastiskt jobb och erbjuder all hjälp man kan behöva. Så klarar man inte det så har man faktiskt sig själv att skylla, säger han.

ANNONS