Vattenkraftverksägare tar upp kampen

Småskaliga vattenkraftverksägare riskerar konkurs på grund av att länsstyrelserna kräver åtgärder enligt EU:s direktiv. I lördags samlades Hallands Vattenkraftförening.

ANNONS
|

Vattenverksamheter som småskaliga vattenkraftverk måste omprövas gentemot Miljöbalken. Det innebär höga kostnader för vattenkraftverksägarna. Både tillståndsansökan och arbetet med att skapa fiskvägar runt vattenkraftverken kostar miljontals kronor.

I lördags höll Hallands Vattenkraftförening årsmöte på Björkängs vägkrog. I anslutning till detta hölls ett antal föredrag och riksdagsledamot Ola Johansson (C) hade bjudits in.

– Vi fick en bra dialog och vi måste lösa det här. Det får inte bli så att vattenkraftverksägare går i konkurs på grund av nyprövningarna, säger Jan-Åke Jacobson, styrelseledamot i Svensk Vattenkraftförening och bosatt i Halland.

Enligt de nya bestämmelserna ska alla befintliga anläggningar som inte har en vattendom nyprövas.

ANNONS

– Då ska man försöka lista ut hur forsen såg ut för flera hundra år sedan. Istället måste vi utgå från dagens situation och se vad vi kan göra.

Ett förslag som har lagts men ännu inte klubbats igenom är att det ska startas en fond som finansieras av alla elproducenter. Där ska vattenkraftverksägare kunna söka medel för att bygga fiskvägar till exempel.

Flera representanter från länsstyrelsen fanns på plats. Coco Dedering från Länsstyrelsen Kalmar talade om kulturperspektivet på vattenkraft.

– Småskaliga vattenkraftverk har en enorm samhälls- och kulturhistorisk betydelse. Det mesta är i dag rivet eller borttaget. Den uppkomna juridisk-ekonomiska problematiken är en politisk fråga. Det är en känslig fråga för länsstyrelsen, säger hon.

Ola Johansson har engagerat sig i frågan.

– Jag har väckt debatten och har föreslagit att prövningarna ska pausas tills det finns en ny lag, säger han.

Regeringen har lovat att komma med en ny energiöverenskommelse. Den skulle redan ha varit färdig men det senaste beskedet är att den kommer till hösten.

– Hetsjakten har pågått på oss i några år. Från att vi har fått beröm för att vi håller på med förnybar energi har vi blivit miljöbrottslingar. Det finns en propaganda mot oss som inte är schysst, säger Jan-Åke Jacobson.

ANNONS

Han nämner Älvräddarna och Sportfiskarna som stora motståndare till deras verksamhet. Dessa organisationer får ofta uttala sig i frågor som rör vattenkraftverken.

– Vi värnar miljön i strömmande vatten. Vattenkraftverksägarna är arga på oss men vi är en del av den demokratiska processen, säger Sven Björck, Älvräddarna.

Läs mer:

Byråkrati ställer till det för vattenkraften

Mindre vattenkraftverk kan tvingas slå igen

ANNONS