Varbergslärare hjälper till att sprida Roslings fakta

Hans Roslings bortgång blev ett avbräck i samarbetet. Men nu är referensgruppen från Varbergs skolor igång igen med att ta fram det faktabaserade utbildningsmaterialet tillsammans med Gapminder.

ANNONS
|

Redan höstterminen 2015 inleddes samarbetet mellan Varbergs kommun och stiftelsen Gapminder. Gapminder startades 2005 av Hans Rosling, Ola Rosling och Anna Rosling Rönnlund. Målsättningen var att bidra till en god global utveckling genom att göra statistik rörande sociala, ekonomiska och miljörelaterade frågor lättillgänglig och enkel att förstå.

– Varberg var tidig med att visa intresse så vi satte ihop en referensgrupp, säger Mikael Arevius, projektledare för Gapminders skolutvecklingsprojekt.

Förutfattade meningar

Tanken med att ta fram utbildningsmaterialet är att låta skoleleverna få sin utbildning utifrån fakta kring hur världen ser ut i dag. I dagsläget har de allra flesta en skev bild av hur det ser ut i världen.

ANNONS

– Det finns ett test som man kan göra på Gapminders hemsida. Där blir det väldigt tydligt vilka förutfattade meningar man har. Jag klarade det inte, säger Viktoria Struxsjö, skola- och arbetslivsutvecklare inom Varbergs kommun.

Matte- och NO-läraren Therese Noborg på Lindbergs skola är med i referensgruppen.

– Vi har fått se materialet och kommit med tankar och åsikter om hur vi tycker att det ska se ut. Det är kul att få tänka om och ändra sina förutfattade meningar. Många elever tycker att det är jättespännande men några tycker att det är jobbigt att det de tidigare lärt sig inte stämmer, säger hon.

Används i hela världen

Faktauppgifterna hämtas ur statistik från vedertagna källor som FN och Unesco. Utbildningsmaterialet ska lanseras efter sommaren är tanken. Det kommer att vara helt kostnadsfritt och ska kunna användas av hela världen.

– Redan nu finns det möjlighet att gå in på hemsidan och använda de verktyg som finns där. Anna Rosling Rönnlund har tagit fram något som kallas Dollar Street, säger Mikael Arevius.

Dollar Street har tagits fram för att visa med hjälp av bilder hur det ser ut hemma hos folk i olika delar av världen. Genom att välja en viss inkomstnivå går det att jämföra olika områden. Leksaker, toaletter, sängar eller mest älskade ägodelen till exempel.

ANNONS

Förutom Varberg så har Gapminder också referensgrupper i Kanada och England. En kort tid efter att Varberg hade gått med i projektet så diagnosticerades Hans Rosling med cancer i bukspottskörteln. Han avled den 7 februari i år.

– Vi har varit lite skakiga med anledning av det som hände med Hans men vi hoppas att projektet kommer att växa och att kunskapen sprids, säger Mikael Arevius.

Klarar du testet? Försök här.

Fakta: Gapminder

Hans Rosling utvecklade som lärare i global hälsa en pedagogik med bubbeldiagram för att åskådliggöra förändringar av demografi, barnadödlighet och allmän hälsa över långa tidsperioder. Tillsammans med sonen Ola Rosling och svärdottern Anna Rosling Rönnlund utvecklades denna till datormjukvaran Trendalyzer med finansiellt stöd av Sida och Världshälsoorganisationen. År 2005 bildade Hans Rosling tillsammans med Ola Rosling och Anna Rosling Rönnlund stiftelsen Gapminder som en form för att arbeta vidare med datoranimerad statistikproduktion om utvecklingsfrågor. Mjukvaran, Trendalyzer, såldes till Google 2007.

ANNONS