Varbergs kusthotell utnämnt till årets spa

När juryn i Spa awards 2016 utsåg årets spa tog Varbergs kusthotell hem guldmedaljen. Varberg dominerade tävlingen, då Asia spa på Stadshotellet knep andraplatsen.

|

För nionde året i rad utsågs Sveriges bästa spa i en rad kategorier i Spa awards. Tävlingen arrangeras av spa-journalister och har sitt ursprung på tidningen Leva, men har med åren blivit ett fristående fenomen. Det är ett konsumentpris med en oberoende jury bestående av journalister och spa-besökare.

I år kommer både första- och andraplatsen i huvudkategorin från Varberg. Även tidigare år har Varberg flera gånger funnits representerat i toppen.

– Varberg är härligt. Man har havet nära och ser till att använda de naturresurser som finns, säger Catharina Hansson, en av arrangörerna bakom Spa-awards.

Juryns motivering till varför Varbergs kusthotell är årets bästa spa lyder:

"Kurorten förvandlad till elegant kusthotell, utan att tappa thalassokonceptet. En gång unik, alltid unik. Ett spa i tiden."

I november bytte kurorten namn till Varbergs kusthotell.

– Vi ville uppmärksamma att det är hotell och ligger nära havet. Vi vill också visa att vi har byggt om, utvecklat vårt thalasso-spa och förnyat oss, säger Terese Asplund, vd för Varbergs kusthotell.Ett äkta thalasso-spa ska ligga vid havet och ha basänger med saltvatten i. Det hör också till att man jobbar med alger och mineraler från havet, genom till exempel tångbad.

Spa-världen har genomgått många förändringar genom åren. Från de gamla klassiska kurorterna gick det över till mer av en simhallskänsla som mynnade ut i bubbelpoolens framfart på 1980-talet. På senare år har det svängt väldigt mycket åt en trend med lyxresorter. Den närmaste framtiden kommer spa-världen följa den starka träningstrenden i samhället. Det tror i alla fall Christina Hansson från Spa-awards.

– Man satsar mer och mer på fysisk kraftfull träning. Yoga och pilates är självklart, det har alla. Nu blir det mer att bygga upp en hinderbana och erbjuda boot-camps, säger Christina Hansson.