Varbergs fästning namngav stad

Man kan hitta flera svenska ortsnamn i Kanada. I Alberta hittar du Varberg...nej, förlåt - Warburg!

ANNONS

Att många svenskar utvandrade till USA på 1800- och 1900-talet är känt för de flesta. Mindre känd är den svenska emigrationen till det andra stora landet i väst, nämligen Kanada.

En spritbutik finns på orten, liksom affär och blomsterhandel. Imponerande med tanke på invånartalet på 800 personer.

I provinsen Alberta hittar vi orten Warburg. Varbergsposten har genom skolbibliotekarien Janet Sarvas fått veta mer om ortens historia och kopplingarna till vår hemstad.

Trakten började befolkas 1907. Nio år senare öppnade ett postkontor någon kilometer norr om det nuvarande Warburg och regeringen ställde krav på att kontoret skulle namnges. Oscar och Albin Bensen, som hade emigrerat från Frillesås socken, föreslog ”Warberg” efter Varbergs fästning. Ett stavfel smög sig dock in hos myndigheterna. Warberg blev Warburg.

ANNONS

Några år senare upptäcktes det att Warburg redan fanns - i Tyskland. Men då var det försent och Warburg fick fortsätta att heta just det.

När järnvägen byggdes 1929 kom order från regeringen. Postkontoret var tvunget att ligga i en stad nära järnvägen, därför flyttades orten söderut. Det statliga postkontoret öppnade 1967 och ligger kvar på samma plats än i dag.

De första företagen i trakten var sågverk och kolgruvor.

Vad har då Varberg och Warburg gemensamt? I ärlighetens namn inte så mycket. Warburg har 800 invånare, vilket står att jämföra med Varbergs drygt 60 000. Här finns varken fästning, hav eller någon blomstrande turism. Här råder ett fuktigt kontinentalklimat med varma somrar och riktigt kalla vintrar. I skrivande stund är det bara några enstaka plusgrader i området och snöblandat regn faller över orten.

Här finns inget stort kärnkraftverk som försörjer bygden med arbetstillfällen. Sedan 1950-talet flödar däremot det svarta guldet och oljebranschen sysselsätter många.

En likhet mellan våra städer är att idrottsintresset är stort även i Warburg. Här finns bland annat hockeyrink och en racingbana som är populär på sommaren. På orten är man stolta över hockeystjärnan Lindy Ruff som spelade för Buffalo Sabres i NHL och sedermera blev tränare för New York Rangers. David Hakstol tränar Philadelphia Flyers.

ANNONS

Enligt Janet Sarvas finns det inte några svenskättlingar kvar på orten i dag. Åtminstone inte vad man känner till.

– Men inte så långt bort, i Vasa som ligger vid Pigeon Lake-området, bor det många svenskättlingar. Där hittar du många Samuelsons och Eliassons, säger hon.

Här hålls det också årliga möten där svenska traditioner uppmärksammas och firas.

Texten har tidigare varit publicerad i Varbergsposten

Warburg ligger i provinsen Alberta, Kanada.

Orten ligger 58 km väster om Leduc, längs med Highway 39. Den är döpt efter Varbergs fästning.

Borgmästaren heter Ralph Van Assen och kommunen styrs av Warburg Village Council.

Orten har flera företag, skola, äldreboende, matbutik, restaurang, idrottsarena och tre bensinmackar.

ANNONS