Varberg vill ta emot färre nyanlända

Varbergs kommun har ansökt om att få kommuntalet för antalet nyanlända reviderat. – Vi vill följa den utveckling som är utifrån Migrationsverkets prognos, säger kommundirektör Carl Bartler.

ANNONS
|

Med anledning av att Migrationsverket har ändrat det fastslagna länstalet för nyanlända för 2017, från 30 600 till 23 600, har Varbergs kommun önskat att revidera kommuntalet. Detta efter en förfrågan från länsstyrelsen.

Det var sagt att Varberg skulle ta emot 276 personer under nästa år, men nu har alltså Migrationsverket ändrat sin prognos för hur många nyanlända kommunerna, enligt bosättningslagen, ska ta emot.

– Bostäder är en trång sektor för oss, det gör att vi har svårt att hitta bra och lämpliga bostäder för alla. Vi ser gärna en annan takt i mottagandet, men i grund och botten är vi positiva till alla som flyttar till Varberg, säger kommundirektör Carl Bartler.

ANNONS

– Vi frågar inte efter lägre siffra än normalmottagandet. Vi vill följa den utveckling som är utifrån Migrationsverkets prognos, säger han.

I höstas begärde Varbergs kommun en flyktingpaus under november och december - men fick nej. Även då lyftes bristen på bostäder som anledning till att man inte kunde ta emot fler nyanlända.

ANNONS