När kommer snön och isen till Varberg? Oavsett så är kommunen redo för ett eventuellt snökaos.
När kommer snön och isen till Varberg? Oavsett så är kommunen redo för ett eventuellt snökaos.

Varberg redo för vinterväder

Termometern närmar sig tvåsiffrigt på plussidan, men Varberg är rustat för vintern. – Vi hade ett stort snömöte under tisdagen, vi är startklara, säger Tomas Kaspersson, avdelningschef på hamn- och gatuförvaltningen.

ANNONS
|

Förra veckans snökaos i Stockholm undgick knappast någon. Frågan är om varbergarna borde vara oroliga för en liknande situation här?

Inte om du frågar Tomas Kaspersson.

– Vår beredskap går igång under torsdagen, vi är redo. Samtidigt hade vi tur förra veckan, det snöade nästan överallt förutom här, säger han.

Vinterväghållningen i kommunen sköts på flera olika sätt. Trafikverket och NCC ansvarar för alla större vägar utanför staden. I centrum och Träslövsläge sköts väghållningen av hamn- och gatuförvaltningen själva och av 14 olika företag och entreprenörer som har avtal med kommunen.

– På förvaltningen har vi tolv stycken som skottar med maskin och fyra personer som skottar för hand.

ANNONS

Förvaltningen står för väghållningen på gång- och cykelbanor medan entreprenörerna sköter gatorna.

– Sen har vi ganska många fastigheter som vi också röjer för. Vi skottar för dem mot en ersättning, säger Kaspersson.

Bland deföretagsom har avtal med kommunen finns två som är extra intressanta.

För drygt två år sedan uppstod en schism mellan kommunen och två lokala företag, Dahls maskincenter och Jan-Ove Brink AB. Kommunen gjorde en miss i upphandlingen och fallet togs hela vägen till Konkurrensverket. I dag arbetar båda företagen med vinterväghållningen.

– Det var så många turer att jag knappt minns. Men i praktiken blev det så att vi fick kontraktet med ett års fördröjning, säger Jan-Ove Brink.

Kortfattat så var kommunen för snabba med att skriva ett avtal med Dahls maskincenter rörande väghållningsområde nio, vilket är Träslövsläge. Förvaltningsrätten förklarade avtalet ogiltigt, men då var det redan december och arbetet hade redan dragit igång.

I dag är det Jan-Ove Brink som sköter vinterväghållningen i område nio. Till skillnad från alla andra avtal om vinterväghållning som går ut efter den här vintern gäller hans avtal i ytterligare ett år, som ett resultat av alla turer.

– Vi hade aldrig hållit på med upphandlingar förut och var inte vana vid situationen. Men vi tyckte att det blev ett helt galet beslut i början, säger Brink.

ANNONS
ANNONS