Fjädrar i påskriset på Torggatan i Varberg.
Fjädrar i påskriset på Torggatan i Varberg.

Varberg pyntar med påskfjädrar - trots bojkott från grannkommuner

Organisationen Djurens rätt har granskat var påskens färgglada pynt kommer ifrån. Avklippta näbbar och annan vanvård har fått ett sjuttiotal kommuner att välja bort fjädrar i påskriset. Varbergs kommun är en av få i Halland som håller fast vid traditionen.

ANNONS
|

I påsktider fylls staden med färgklickar i form av fjädrar i regnbågens alla färger. Frågan är vilka djur som har fått sätta skruden till för att liva upp långhelgen. Djurens rätt arbetar med frågor kring djurrätt och djurskydd. I år har de undersökt varifrån några av landets största återförsäljare av påskpynt köper sina produkter.

–Fjädrarna kommer från kalkonindustrin i USA. Sedan har en del av de vi tillfrågat berättat att fjädrarna skickas till Kina för färgning innan de kommer till Sverige, säger Moa Richter Hagert. Hon är kommunikationsansvarig på Djurens rätt.

Enligt organisationen är det inte ovanligt att djuren plockas på sina fjädrar levande. De lever dessutom på mycket begränsad yta och får ofta näbb och tår avklippta för att inte kunna skada varandra.

ANNONS

–Det här är en fråga vi har uppmärksammat några år i rad. Bland annat genom att göra en kartläggning över alla Sveriges kommuner för att se vilka som använder fjädrar. Fler och fler hör av sig och säger att de valt bort fjädrar som pynt, säger Moa Richter Hagert.

Bland annat har Kungsbacka, Falkenberg och Halmstad bojkottat påskfjädrar. Varbergs kommun fortsätter däremot med samma utsmyckning som tidigare år.

–Påskriset med fjädrarna är ett uppskattat inslag i Varberg, säger Jenny Bergström som är avdelningschef på drift- och anläggningsavdelningen på kommunen.

Kommunens fjädrar kommer enligt leverantören från USA.

–Vi har fått intyg på att de är en restprodukt från slakteri och inte från levande fåglar. Annars hade det inte varit aktuellt, säger Jenny Bergström.

Enligt Djurens rätt kan det trots intyg vara svårt att veta hur djuren mått under sin livstid.

–Certifikaten visar oftast på sin höjd om fåglarna plockats levande, inte hur de har fötts upp, säger Moa Richter Hagert på organisationen.

Framöver kan det hända att kommunen väljer att följa grannarnas beslut.

–Det är oacceptabelt att djur, oavsett art, i fångenskap lider. Men det är en mycket bredare fråga, till exempel om man alls ska äta kött från andra länder. Med det sagt är vi självklart öppna för andra förslag kommande år, säger Jenny Bergström.

ANNONS
ANNONS