Varberg flyttar hem flyktingbarn

Varberg har omkring 80 ensamkommande flyktingbarn som för tillfället är placerade i andra kommuner. Ett arbete har nu inletts för att skapa boendeplatser på hemmaplan för en majoritet av dem.

ANNONS
|

– Vi planerar att ta hem de barn och ungdomar som befinner sig på HVB-hem i andra kommuner. Det gäller inte dem som är familjehemsplacerade, säger Lena Brosché, utredningsstrateg på socialförvaltningen och ansvarig för samordningen av arbetet med nyanlända.

Inför år 2016 tilldelades Varberg 223 platser för ensamkommande flyktingbarn. Riktigt så många har det inte blivit. Siffran ligger på cirka 180, varav 80 alltså i dag bor utanför kommunen.

Om allt går som planerat ska de successivt få boende i Varberg. Meningen är att kommunen ska driva HVB-hemmen i egen regi. Bland annat ska två nya modulhus byggas, ett i Träslöv och ett Tvååker, som ska stå klara i början på nästa år.

ANNONS

– Det är inte bara att plocka hem barnen. Boendet regleras ju genom avtal som måste avslutas först, säger Lena Brosché.

Hon berättar att Varberg påverkas av två nya regeringsförslag som ska träda i kraft vid årsskiftet. Det ena handlar just om att kommunerna ska kunna erbjuda egna boendeplatser i stället för att köpa dem i andra kommuner.

Lena Brosché ser klara fördelar med det. Bland annat leder det till minskade kostnader.

– Det är naturligtvis en del i det. När vi har flyktingbarnen på plats i kommunen har vi också bättre möjligheter att genomföra insatser och göra uppföljningar. Vi är ju ansvariga för de här barnen. De ska ett eget boende så småningom när de fått permanent uppehållstillstånd och blivit myndiga. Det är inte bra om de inte har någon förankring i Varberg.

Det andra förslaget innebär att ersättningssystemen ska förändras för att stimulera kommunerna att satsa på andra boendeformer än HVB-hem.

– Flyktingarna som är mellan 16 och 18 år skulle kunna bo i stödboenden där det inte finns personal dygnet runt. Det är ett sätt att förbereda ungdomarna inför vuxenlivet.

Enligt Lena Brosché är det inte självklart att kommunens ansvar för de ensamkommande flyktingbarnen upphör när de blir myndiga.

ANNONS

– De kan behöva hjälp med att komma igång med livet som vuxna. De har ingen familj och inget nätverk av vuxna människor som kan stötta dem, säger hon.

Den stora flyktingströmmen till Sverige förra hösten ledde till att kommuner, landsting och Migrationsverket fick ett extra statsbidrag på nästan elva miljarder kronor, en summa som ska täcka de ökande kostnaderna för flyktingmottagandet under 2015 och 2016. Varberg tilldelades 21,3 miljoner.

ANNONS