Vandring – ett svettigt pass och en storslagen naturupplevelse

Snöra på kängorna och häng med genom Skogsbostigen – en stundtals tuff vandringsled i naturskönt reservat.

ANNONS
|

Vandring är en folkrörelse som aldrig stannar. En kombination av motion, naturupplevelser och en pratstund för de som väljer att gå tillsammans. Det är sen eftermiddag och vårens hittills varmaste dag när Varbergspostens reporter parkerar bilen vid en av Åkulla naturområdes tolv vandringsleder – Skogsbostigen. Rundan är cirka 5,5 kilometer lång och har en total stigning på 250 höjdmeter. Den beskrivs som en av Hallands mest krävande vandringsstigar eftersom den går förbi fem branta kullar.

Det är relativt enkelt att följa markeringarna. Vandringen innebär ett flertal tuffa stigningar som känns rejält i benen. I uppförsbackarna hejdas gångfarten och snacket ersätts av ett rejält flås. Svårast är det att ta sig brant nedför, särskilt där det är lerigt. Den raska takten varvas med ett flanerande i bokskogen där den är som vackrast. Det blir ett längre stopp vid en hisnande utsiktsplats över Byasjön, höjden Hiaklitten.

ANNONS

Nöjda reporterfötter når målet vid parkeringsplatsen efter cirka två timmar– redo att inta nästa vandringsstig. En annan gång.

Sammanfattning: Benträning, bra samtal och balsam för själen.

Tänk på: Vattenflaska. Räkna med ett par timmar tuff motion.

Texten har tidigare varit publicerad i Varbergsposten.

Vandringsleder

I Åkulla naturområde finns tolv vandringsstigar av olika längd, från 1,6 till 6 kilometer. Samtliga är väl markerade. Det finns en faktabroschyr med karta över varje stig.

Några startplatser är: Åkulla Friluftsgård, Ästad Vingård, Skogsbostigen vid Hiaklitt och Öströö fårfarm.

Källa: Visit Varberg

ANNONS