Engagerade. Elisabeth Broberg, Vivian Ruud och Ingemar Ericsson vill sätta ljus på vårdpersonalens arbetsvillkor. På söndag manifesterar de i Varberg.
Engagerade. Elisabeth Broberg, Vivian Ruud och Ingemar Ericsson vill sätta ljus på vårdpersonalens arbetsvillkor. På söndag manifesterar de i Varberg.

Vårduppror kommer till Varberg

Rimliga arbetsvillkor och en säker vård för alla. Det kräver Vårdupproret i en manifestation på söndag under parollen "Slut på rean – en annan vård är möjlig".

ANNONS
|

Det började med tre sjuksköterskor i Stockholm och Skåne som fick nog av nedskärningar och försämringar inom vården. Nu har Vårdupproret spridit sig till över 25 städer och på söndag anordnar de en landsomfattande manifestation, även i Varberg. Där kräver de bland annat en hållbar arbetsmiljö och en rimlig löneutveckling för alla som jobbar inom vården, oavsett yrke.

– Detta blir förhoppningsvis startskottet för en kraftig rörelse i Varberg, säger Ingemar Ericsson.

Han är stödassistent på ett LSS-boende och tillsammans med bland andra Vivian Ruud och Elisabeth Broberg, sjuksköterskor på intensivvårdsavdelningen, anordnar han manifestationen i Varberg. De har olika erfarenheter från sina respektive jobb, men gemensamt är att de upplever en allt sämre vårdpolitik.

ANNONS

– Vi vill belysa att nedskärningar och försämringar drabbar alla i vårdkedjan. Både oss som jobbar, vårdtagare och deras närstående som får ta hand om dem när samhället inte klarar av det, säger Vivian Ruud.

De beskriver en arbetssituation för flera yrkesgrupper där man går sjuk till jobbet för att vara lojal mot pressade kollegor, långa arbetspass och inkallning via sms som gör det svårt att planera sin fritid.

– Det är nästan så att det gamla statarsamhället är tillbaka. Ingen annan yrkesgrupp skulle gå med sådana försämringar, säger Ingemar Ericsson.

Med manifestationen hoppas de att folk får upp ögonen för hur det ser ut.

– De flesta av oss kommer någon gång i livet behöva söka vård. Då vill man ju att vården ska fungera, oavsett vårdform. En hälsosam arbetsmiljö för personalen bidrar till en bättre och säker vård, säger Elisabeth Broberg.

Ett förslag som Ingemar Ericsson vill lyfta är 6 timmars arbetsdag med bibehållen lön och minst bibehållen grundbemanning.

– Det finns lyckade experiment där sjukskrivningarna har gått ner och personalen mått bättre. Börja ett sådant försök på den vård- och omsorgsenhet i Varberg med störst sjukfrånvaro och den sjukhusavdelning där personalen är som mest pressad, säger Ingemar Ericsson.

ANNONS

Vårdupproret är partipolitiskt obundet och manifestationen hålls på Lorensbergstorget klockan 14.00 på söndag.

ANNONS