Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Omsorgen behöver mer personal men intresset bland ungdomar för att utbilda sig till undersköterska är lågt. Bild: Fredrik Sandberg / TT
Omsorgen behöver mer personal men intresset bland ungdomar för att utbilda sig till undersköterska är lågt. Bild: Fredrik Sandberg / TT

Vårdens bemanning en svår nöt

Mer reklam för vård- och omsorgsprogrammet ska bidra till att minska bristen på undersköterskor. Det hoppas Alliansen och Miljöpartiet.

En av kommunens verkliga stötestenar är den framtida bristen på undersköterskor. Intresset för vård- och omsorgsprogrammet är lågt bland niondeklassarna och fortsätter den trenden finns snart inga undersköterskor att anställa.
För att komma till rätta med detta vill Alliansen och Miljöpartiet se insatser för att få fler att välja utbildningen på gymnasiet och inom vuxenutbildningen.
Senast i september vill politikerna ha svar från socialnämnden, barn- och utbildningsnämnden, personalutskottet och de fackliga organisationerna om hur utbildningstakten ska kunna ökas.

Lön brukar ju vara en klassisk morot att locka personal med men någon löneökning föreslås inte.
Den styrande majoriteten säger fortsatt nej till Kommunals idé om att testa sex timmars arbetsdag med bibehållen lön på en arbetsplats. Medellönen för en undersköterska i kommunen är 25 488 kronor.
Vad tycker du om den lönen, Ann-Charlotte Stenkil (M)?
– Vad ska jag säga? Jag vet inte vad jag ska säga om den. Det är ju framförhandlat till de nivåerna. Men bevisligen är det svårt att hitta ungdomar som vill ägna sig åt det yrket och det är väl något som måste göras.
Men något kan du väl säga?
– Det är ju framförhandlat av parterna.
Men du är ju arbetsgivare så någon kommentar kan du väl ha?
– Men jag förhandlar inte. Det är det SKL som gör.
– Många ungdomar vet kanske inte vad det innebär att jobba i vården. Vi kanske ska göra mer reklam för det. De olika inblandade får försöka komma fram till bra idéer, säger Ann-Charlotte Stenkil.

Socialdemokraterna vill tillföra socialnämnden extra pengar för att öka antalet anställda i omsorgen, något som partiet hoppas ska göra yrket attraktivare på sikt.
– Lönerna inom offentlig sektor måste höjas på sikt för att vi ska kunna konkurrera. Det är en fråga för avtalsrörelsen och ska hanteras där i första hand men det är också en lokal fråga, säger oppositionsrådet Jana Nilsson (S).
– När jag pratar med Kommunal och personalen är det största problemet att de har så jäkla mycket att göra. De känner inte att de har något inflytande och de är inte nöjda med arbetsmiljön. Vi är beredda att höja skatten om man inte kan hantera bemanningen i äldreomsorgen, fortsätter han.
Alliansen och Miljöpartiet vill att skatten ska vara oförändrad.

MEST LÄST