Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Ska flyttas. Alliansen och Miljöpartiet vill ha bort kommunens växthus från Kattegattsvägen. De vill också ta reda på om verksamheten kan konkurrensutsättas. Marken skulle kunna bebyggas med bostäder eller något annat. Kommunens skötsel av parkerna har utgått härifrån sedan 1950-talet. Bild: Privat
Ska flyttas. Alliansen och Miljöpartiet vill ha bort kommunens växthus från Kattegattsvägen. De vill också ta reda på om verksamheten kan konkurrensutsättas. Marken skulle kunna bebyggas med bostäder eller något annat. Kommunens skötsel av parkerna har utgått härifrån sedan 1950-talet. Bild: Privat

Växthusen kan få maka på sig

Växthusen vid Påskbergsvallen hänger löst. Alliansen och MP vill utreda en privatisering av verksamheten. Marken där växthusen står skulle kunna hysa bostäder i stället.

Kommunens växthus på Kattegattsvägen vid Påskbergsvallen är modern till alla kommunens planteringar och rabatter.
Nu vill Alliansen och Miljöpartiet att hamn- och gatunämnden utreder en flytt av verksamheten till någon annan plats. Man vill också ha svar på vad av verksamheten som skulle kunna privatiseras. Utredningen vill den styrande majoriteten ha klar senast i juni 2018.
– Det har varit en hel del diskussioner om hur det där området skulle kunna användas, säger kommunstyrelsens ordförande Ann-Charlotte Stenkil (M).

Och det har hon helt rätt i. I december 2015 föreslog Pierre Ringborg (-) att Påskbergsvallen skulle flyttas till någon plats i anslutning till Österleden. Motionen föddes ur hans protester mot Varbergs Bostads kommande bygge på Brunnsberg, som naggar Brunnsbergsskogen i kanten. "Man kan inte bara säga ”nej, nej, nej” utan att komma med något eget förslag. Vi behöver bostäder i Varberg och det finns snart inte så mycket ytor kvar att bygga på. Men Påskbergsvallen ligger perfekt till för bostäder", sa Ringborg.

Pierre Ringborgs motion röstades ner av fullmäktige men under debatten, men tjänstemän på kommunstyrelsens förvaltning tog till sig av idén för framtida planering. Behovet av bostäder i centrum är något som är fastslaget i kommunens övergripande planering.
För Alliansen och Miljöpartiet är det inte aktuellt att lägga ner eller flytta på Påskbergsvallen. Istället är det alltså grannfastigheten med växthusen som man nu siktat in sig på.
– Det finns önskemål om att bygga hotell i området. Det skulle ge Varberg Event en mer komplett anläggning. Det finns säkert många som skulle vilja bygga bostäder där också, säger Stenkil.
– Många tycker att området kan användas bättre än att odla blommor på, även om vi är kända för att ha fina rabatter och planteringar i Varberg. Men det finns gott om växthusägare – kommunen behöver inte odla växterna från scratch. Vi pekar inte ut exakt vad man ska göra i stället. Det får utredningen ge svar på.

Läs även: Chefen: Privatisering ger tråkigare rabatter

Jana Nilsson (S) har inget emot att det görs en utredning. Idén om att privatisera växtverksamheten gillar han inte.
– Vår ingång är att den typen av verksamhet bör ligga i kommunens regi. Det är oerhört viktigt att parkerna hålls på högsta och bästa nivå och det finns en fördel att det ligger i kommunens regi. Det är viktigt att en kommun äger sin vy och hanterar den på ett bra sätt, säger han.

Fakta: Växthusen
Kommunens anläggning på Kattegattsvägen har funnits där sedan 1950-talet. Innan dess låg det en plantskola på samma plats. Anläggningen har ett 40-tal anställda.
I växthusen produceras årligen bland annat 3 000 julstjärnor, omkring 25 000 penséer och 45 000 sommarblommor fördelat på 130 olika sorter. Exempel på blommor som drivs fram är olika typer av tagetes, pelargonior, petunior och cannor. Varje år produceras också ungefär 10 000 suckulenter och kaktusar till kaktusgruppen i Järnvägsparken.

MEST LÄST