I förra veckan återförenades de. Stig Callheim, Jochum Bernéus, konstnären Eva Skogar, Peter Hasselström, L-G Johansson, Kåre Kristenson och Margit Nergården.
I förra veckan återförenades de. Stig Callheim, Jochum Bernéus, konstnären Eva Skogar, Peter Hasselström, L-G Johansson, Kåre Kristenson och Margit Nergården.

Vänder tillbaka till porträtten

Konstnären Eva Skogars porträtt blev till en bok. Nu, 20 år senare, ställs porträtten ut igen.

ANNONS
|

I tre år ägnade sig Eva Skogar att teckna porträtt av kända och okända Varbergsbor.

– Det var människor som jag intresserade mig för av olika anledningar, säger hon.

Porträtten har ställts ut flera gånger runt om i Halland och resulterade 1999 även i boken ”Jag/Du 20 systrar om bröder i Varbergs kommun 1996-99”.

Nu, 20 år senare, har hon vänt blicken mot personerna igen. Vad har tiden gjort med deras ansikten och tankar? I ett par omgångar har de som porträtterats återförenats.

Vi träffar Margit Nergården, 65, en av dem som avbildades på 90-talet.

– Jag minns det väldigt väl. Eva var med mig på jobbet på BVC på Västra Vall. På skissen så gör jag något skrivbordsarbete. Det som är bra med Evas teckningar är att de fångar dragen men inte åldern så specifikt, säger hon.

ANNONS

Trots att cirka 20 år har passerat är livet i mångt och mycket sig likt.

– Det var mycket jobb då och det har varit mycket jobb. Det är klart att den sociala situationen har ändrats med barn som har vuxit upp, men annars är mycket sig likt. Vi bor kvar på samma ställe som då till exempel.

Under tecknandet bad Eva Skogar om en text från personerna som hon avbildade. Några beskrev dramatiska och djupt personliga händelser, medan andra höll mer distans.

I boken skrev Margit Nergården:

”I dialogens väsen ingår inte enbart ett ordsvall, utan även att se människan bakom, möta henne där hon är och förstå och beakta att hon varje stund samtidigt är och uttrycker både sin historia och sina förväntningar på framtiden. Varje möte påverkar det följande. Det som händer i dag påverkar det som händer nästa gång, även om ingenting har sagts!”.

Porträtten ställs nu ut på Varbergs konstnärsförenings nya scen, Konstpassagen i Sparbankshallen. Förutom att vara först ut som konstnär kommer Eva Skogar även att fungera som curator för kommande utställningar.

– Min ambition med Konstpassagen är att få till möten och samtal om konsten. Jag vill att konsten ska ha en social funktion och väcka reflektion. Den ska inte bara vara försäljningsobjekt, säger hon.

ANNONS

Utställningen pågår till och med den 22 december.

Texten har tidigare varit publicerad i Varbergsposten

ANNONS