Bilden är tagen vid ett annat tillfälle än det i artikeln.
Bilden är tagen vid ett annat tillfälle än det i artikeln.

Vädjar om plats för hemlösa

Natthärbärget Lyktan har fortfarande inte hittat någon ny plats för husvagnarna som ska fungera som bostäder för hemlösa romer.

ANNONS
|

– Vi har försökt via telefon och facebook och frågat om det finns människor som kan upplåta plats. Men vi har inte lyckats, säger Elke Textor, som var med och startade den ideella föreningen.

Fram till den 1 april kunde de fyra husvagnarna stå på kyrkans mark i närheten av Träslövs prästgård. Där är inte längre tillåtet att bo eftersom området ska bebyggas.

I nuläget tvingas romerna hitta andra övernattningsplatser. Resterna av ett tältläger har upptäckts i Kärleksparken strax söder om simstadion. Natthärberget Lyktan har i ett brev informerat kommunen.

"Vi hoppas att kommunen tar tag i saken och städar upp och gör fint på samma sätt som görs varje morgon efter oss vanliga turister", står det i brevet.

ANNONS

Föreningens målsättning är att öppna ett härbärge där alla hemlösa i Varberg, oavsett nationalitet, ska kunna övernatta, duscha och få lite mat. Förhoppningen är att Varbergs kommun ska ställa upp med lokal och finansiering.

Enligt Elke Textor är behovet stort. Den senaste kartläggningen, som genomfördes i juni, visade att det finns minst tolv personer som är hemlösa i Varberg. I den siffran är inte romer och andra EU-migranter inräknade.

– Det finns ju många fler. Det skulle betyda mycket för de hemlösa att ha tillgång till ett härbärge. Vi har kommit en bit på väg. Nu har vi hopp om att det ska hända någonting, säger hon.

ANNONS