Prioriterat. En av de tio principerna i den nya utvecklingsplanen för torget, kyrkan och Brunnsparken handlar om att stärka torghandeln och underlätta torghandlarnas vardag.
Prioriterat. En av de tio principerna i den nya utvecklingsplanen för torget, kyrkan och Brunnsparken handlar om att stärka torghandeln och underlätta torghandlarnas vardag.

Utredningen om torget är färdig

Den har stötts och blötts i flera år. Nu är planen för torget, kyrkan och Brunnsparken äntligen klar.

ANNONS
|

Det handlar om den så kallade utvecklingsplanen för området. Den beskriver vilka principer man ska utgå ifrån i det fortsatta utvecklingsarbetet för de tre platserna. Planen går alltså inte in på specifika detaljer utan skildrar snarare de grova dragen.

Tidigare i veckan sa politikerna i hamn- och gatunämnden ja till planen, och nästa steg är att den ska upp för beslut i kommunstyrelsen samt kommunfullmäktige.

– Det har varit en ganska lång process eftersom det har funnits olika ambitioner kring hur detaljerad planen ska vara. Men nu har man tagit fram ett mer strategiskt dokument som vi i nämnden var överens om att låta gå vidare, säger Tobias Carlsson (L), hamn- och gatunämndens ordförande.

ANNONS

Även nämndens vice ordförande, Lennart Isaksson (S), är nöjd med att kunna lämna ifrån sig dokumentet.

– Det har dragit ut på tiden eftersom vi inte riktigt visste hur vi skulle göra när vi satte igång. Dessutom tar till exempel workshops lång tid. Men nu känner vi oss nöjda och det kommer nog att sluta bra detta, säger han.

En av principerna i utvecklingsplanen handlar om att torget, kyrkan och Brunnsparken ska upplevas som ett enda rum men att det samtidigt ska vara tre olika platser. Detta genom att de hänger ihop mer än de gör i dag men ändå ha olika karaktär.

En annan princip handlar om att stärka torghandeln och att underlätta torghandlarnas vardag, genom bland annat fler eluttag och bättre belysning.

Just torget har varit uppe för många diskussioner. En del av de förslag som har presenterats under idéarbetet med utvecklingsplanen har mött starka reaktioner. Men slutprodukten innehåller inte några radikala förändringar av torget.

– Det finns en del förslag på vad man till exempel skulle kunna göra med kiosken. Men det handlar inte om några detaljer utan ska mer ses som ett ramverk, så får man jobba med detaljerna pö om pö, säger Tobias Carlsson.

Han fortsätter:

ANNONS

– Att Brunnsparken ska förändras har vi dock uppfattat som relativt okontroversiellt. Många tycker att det är en mörk och tråkig plats och alla förändringar uppfattas som något positivt, säger Tobias Carlsson.

Som HN berättade i januari har ärendet varit i rullning länge. Idén föddes 2011 när hamn- och gatunämnden lämnade sitt yttrande över Stadshotellets då planerade utbyggnad mot Kungsgatan. Politikerna tyckte att utbyggnaden aktualiserade "den fortsatta utvecklingen av torget, och relationen till de omgivande platserna och fasaderna". Men redan 2006 fanns ett frö till utredningen i budgetarbetet.

Följande tio utvecklingsprinciper föreslås ange riktningen för platsernas framtida utveckling:

Ett rum men olika platser.

Stärka torghandeln och underlätta torghandlarnas vardag.

Öka folklivet längs kanterna, på bästa åskådarplats.

Få fler målgrupper att upptäcka och använda torget.

Låta byggnaderna runt torget komma mer till sin rätt.

Låta torget och Brunnsparken sträcka sig från fasad till fasad.

Göra kyrktomten mer tillgänglig för alla.

Möjliggöra konstnärlig gestaltning.

Uppmuntra gång- och cykeltrafik.

Använda hållbara material och återanvända så mycket som möjligt.

ANNONS