Nytt förslag. Magnus Palmqvist, ordförande i Varbergs krögarförening och ägare till Grappa, presenterar krögarnas egna förslag på riktlinjer för uteserveringarna.
Nytt förslag. Magnus Palmqvist, ordförande i Varbergs krögarförening och ägare till Grappa, presenterar krögarnas egna förslag på riktlinjer för uteserveringarna.

Uteserveringarna på tapeten igen

Diskussionen om uteserveringarna fortsätter. I går bjöd kommunen in till samtal, och krögarna presenterade ett eget förslag på nya regler.

ANNONS
|

Det var i våras som byggnadsnämnden sa ja till de nya riktlinjerna för stans uteserveringar. Det handlar i stora drag om att krogarna inte ska få bygga in sina uteserveringar med stora tak, höga väggar och stora trädäck till golv, samt att markiserna ska vara fribärande. Motiveringen är att uteserveringarna ska vara öppna och uppfattas som en del av det offentliga rummet.

Förslaget mötte kraftigt motstånd, bland annat från krögarna. Protesterna handlade bland annat om att begränsningarna kommer att förkorta säsongen eftersom uteserveringarna blir betydligt mer väderberoende.

I går bjöd kommunen in till ett informationsmöte om frågan. Både politiker och tjänstemän var på plats, liksom flera krögare och fastighetsägare.

ANNONS

Magnus Palmqvist, ordförande i Varbergs krögarförening och ägare till Grappa, är en av de som har uttryckt kritik mot de nya riktlinjerna. Under gårdagens möte presenterade han ett eget förslag som krögarföreningen har tagit fram.

– På en del punkter håller vi med er, och vi känner också att det är viktigt att staden är snygg och att det finns tydliga riktlinjer, men vi tycker också att det ska finnas en mångfald bland uteserveringarna och att det ska vara upp till varje krog hur man väljer att ha det, säger Magnus Palmqvist.

Krögarföreningens förslag går i korta drag ut på att det ska finnas tre typer av uteserveringar: Gatuservering, den enklaste varianten som i princip kan bestå av några bord och stolar som kan plockas bort vid stängning, kaféuteservering, som stämmer ganska bra överens med det klubbade förslaget, samt restauranguteservering. Den tredje varianten tillåter även golv och tak.

Stefan Stenberg (C), ordförande i byggnadsnämnden, betonar att man kommer att kunna söka bygglov för golv även om de nya reglerna träder i kraft, och att syftet med de nya riktlinjerna är just att man ska slippa ansöka om bygglov för uteserveringar eftersom regelverket kommer att bli tydligare.

ANNONS

– Men vi ska absolut ta med oss ert förslag och ta ställning till det, säger Stefan Stenberg.

ANNONS