Unikt hus med tångtak

I Trönninge ligger Bolsestugan - Hallands enda kvarvarande stuga med tångtak.

ANNONS
|

När Bolsestugan byggdes är det ingen som riktigt vet. Men någon som har en hel del att berätta om den är förre länsmuseichefen Bengt-Arne Person.

- Bolsestugan blir ju aktuell i år med tanke på att det är arkitekturåret och stugan är den enda byggnaden kvar i Halland som har tångtak.

Det är mittdelen på Bolsestugans tak som består av tång och det är en speciell tångsort som numera nästan är helt utdöd.

Bolsestugan köptes på 1800-talet av den kände halländske konstnären Severin Nilson som använde den som ateljé. Nu förvaltas stugan av Lindberga Hembygdsförening. Eftersom det inte finns så mycket tång av den sort som taket på Bolseetugan delvis är gjort av blir det svårare och svårare att hålla det unika taket i fint skick.

ANNONS

Varför hade man tångtak?

- Man tog tillvara på den här speciella tångsorten. Men man fick ha ett tjockt lager på taket för att det skulle hålla tätt mot väder och vind. Cirka 70 centimeter till en meter tjockt var det. På liknande sätt tog man tillvara den tångsort som är den vanliga nuförtiden, blåstången. Den användes som gödsel.

När slutade man använda tång till taken och varför?

- Tångarten drabbades av en sjukdom och dog nästan helt och hållet ut, det var någon gång vid förra sekelskiftet. Så man fick börja använda halm istället, och i mitten på 1900-talet tog mer beständiga material över.

Finns det tångtak på andra håll?

- Laesö i Danmark är det bästa stället att gå till om man vill se på tångtak, där har många äldre byggnader det. I Sverige vet jag inte om det finns på några fler ställen. Bolsestugan är i alla fall den enda bevarade i Halland.

KRISTIAN JOHANSSON 0340-62 90 00
ANNONS