Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Stefan Bengtsson och Martina Johnzon från Skällinge hembygdsförening är överens om att den luftburna kraftledningen är ett stort minus för orten. ”Hade det varit motsvarande situation inne i Varberg är jag övertygad om att kommunen agerat annorlunda”, säger Stefan Bengtsson.
Stefan Bengtsson och Martina Johnzon från Skällinge hembygdsförening är överens om att den luftburna kraftledningen är ett stort minus för orten. ”Hade det varit motsvarande situation inne i Varberg är jag övertygad om att kommunen agerat annorlunda”, säger Stefan Bengtsson.

”Unik chans att bli av med ledningen”

Skällinge har fått en möjlighet att bli av med den kraftledning som plöjer rakt genom orten. – Men kommunen passar inte på. Det är så frustrerande, säger Stefan Bengtsson, ordförande i Skällinge samhällsförening.

Möjligheten som öppnat sig är att ledningsägaren Ellevio planerar ett större arbete med ledningen, samtidigt som Varbergsortens Elkraft (som äger ställverket) planerar en större renovering av ställverket i Skällinge.
 I detta sammanhang erbjuder sig Varbergsorten att flytta ställverket till andra sidan samhället, så att luftledningen kan tas bort. 
– Det som kommunen behöver hjälpa till med är kostnaden för att koppla ihop det nya ställverket med distributionsnätet i Skällinge, säger Stefan Bengtsson, ordförande i Skällinge samhällsförening.
Men kommunen vill inte skjuta till några pengar.
Vad är bakgrunden till att ni vill ha bort kraftledningen?
– Det har flera orsaker. Dels är det inte speciellt attraktivt. Vi som bor här har ju vant oss, men det ger inget trevligt intryck att en kraftledning går rakt genom byn. Det tredje är riskerna, framför allt med ställverket mitt i byn som ligger nära förskola och skola. 
Om kraftledningen försvann skulle det också frigöras en bit kommunal mark där det skulle gå att bygga bostäder. Sådan mark råder det brist på i Skällinge då stora delar av orten ligger på en vattentäkt.
– Men då blir det åter igen en attraktivitetsfråga. Vem vill ha en kraftledning som närmaste granne, undrar Stefan Bengtsson.

Frigör inte mark
Argumenten från Varbergs kommun handlar om att det inte frigörs byggbar mark där ledningen går. Ledningen går över privata tomter och i övrigt har man byggt utmed ledningsgatan. Kommunen menar också att det vore att sponsra Varbergsorten att gå in och ta kostnaden för ihopkopplandet.
– Det argumentet kan vi från samhällsföreningen inte riktigt förstå. Det är ju snarare tvärtom. För Varbergsortens del är ju det billigaste för dem att ligga kvar där det ligger. Men de ser ju också att det inte är optimalt att ha ledningen genom samhället och är beredda att ta en del av kostnaden. 
Kommunstyrelsen har tidigare diskuterat frågan, men det har aldrig blivit något politiskt ärende.
– Harald Lagerstedt (C) är positiv, medan de båda kommunalråden inte visar något intresse för frågan. Nu brådskar det eftersom Ellevios planering pågår. 
Stefan Bengtsson suckar.
– Missar kommunen att ta chansen nu och i framtiden kommer fram till att flytta ställverket så blir det upp emot tio gånger dyrare. Jag förstår inte att man duckar i ett sådant här läge.

Texten har tidigare varit publicerad i Varbergsposten

Kraftledningen
I många år har invånare och föreningar i Skällinge arbetat för att få bort högspänningsledningen som går rakt igenom Skällinge
Tidigare sträckte sig kraftledningen vidare mot Ullared, men nu slutar den vid ställverket som ligger strax intill skola och förskola.

MEST LÄST