Unga och idrott i fokus på Gazabåt

I helgen kommer organisationen Ship to Gaza till Varberg. Det blir tal, musik och möjlighet att kolla in i båtarna.

ANNONS
|

På fredag och lördag kommer två båtar från Ship to Gaza att hålla till vid färjeterminalen i Varbergs hamn. Den stora dagen blir på lördagen då det bjuds på världsmusik, tal och bokbord med Palestinagruppen i Varberg. Besökarna får även möjlighet att gå in och kika i båtarna.

– Det är en del i en månad då vi åker längs med västkusten för att samla in pengar inför nästa års Gazaresa, säger Kalle Ohlsson som kommer från Varberg från början och är ordförande för Ship to Gaza i Göteborg.

Ship to Gaza är en ideell förening som jobbar för att bryta den blockad mot Gaza som har pågått sedan 2007. Förra året låg fokus på kvinnors situation och i årets kampanj Armada for Gaza riktar de in sig på barn och unga med inriktning på idrott och hälsa.

ANNONS

– Hälften av befolkningen är under 18 år och tioåringar har fått uppleva tre krig. Fotboll är oerhört stort i Gaza, men Israel hindrar dem från att kunna delta internationellt, säger Kalle Ohlsson.

Tanken är att skicka med idrottsredskap och mediciner under nästa års färd. Men föreningens styrka ligger inte i att få in varor i Gaza, utan snarare att sprida information menar Kalle Ohlsson.

– Det finns Röda korset och andra som för in mycket förnödenheter. Framför allt är vi en politisk rörelse som ska väcka debatt.

Första resan gjorde föreningen 2010. Nästa år segling blir den femte i ordningen, och målet är att köpa in fler båtar.

– Vi vill köpa in fem stycken. Det ska bli en hel "armada".

ANNONS