Tvisten om skatten lär fortsätta hela året

"Vi har en äggdiskussion i vår nämnd." Orden är Jeanette Qvists (S) och de uttalades under fullmäktige under tisdagskvällen.

ANNONS
|

För att begripa vad Qvist menade krävs så klart ett sammanhang och det kunde man få om man lyssnade på den nära tre timmar långa debatten om Alliansens och Miljöpartiets första förslag till en budget för 2018. Det var nämligen det som fullmäktige skulle ta ställning till.

Jeanette Qvist och andra socialdemokrater argumenterade i sällskap av Vänsterpartiets Lars-Åke Erlandsson för att en skattehöjning måste till. För att illustrera hur lite pengar som barn- och utbildningsnämnden har att röra sig med förklarade Jeanette Qvist att man till och med diskuterar sådana småsaker som om barnen i förskolan ska serveras ägg eller inte.

ANNONS

Men stämmer det att det är så snålt om pengar? Är omeletten verkligen så mager som oppositionen säger? Nej, det tycker inte Alliansen och Miljöpartiet. De tecknar en bild av en välmående kommun, utan behov av någon skattehöjning här och nu.

Oppositionen känner stöd för sin uppfattning i resultatet av den MBL-förhandling som hållits med fackförbunden om budgetförslaget. Samtliga fackförbund förklarade sig oeniga vid MBL-förhandlingen med argument om stressig arbetsmiljö och hårt pressade verksamheter.

–Det är faktiskt kris. Det är himla tufft. Det är jätteviktigt att vi ser det. Det hände inte i går, det här har pågått successivt. Vi har ett stort behov i kommunen när det gäller att stärka personalsituationen. Det räcker inte att säga att "vi ska jobba med frågan", sa Jana Nilsson (S).

Alliansen och Miljöpartiet vill starta ett arbete i förvaltningarna för att utreda vad som kan göras för att locka fler att stanna kvar som anställda i kommunen och få fler att lockas söka jobb hos kommunen.

–Vi har en enorm utmaning när det gäller personalförsörjningen framöver. Vår förhoppning är att detta ska göra sitt till men den här frågan kommer vi få kämpa med i överskådlig tid, sa Tobias Carlsson (L) och fortsatte:

ANNONS

–Det blir ingen skattehöjning, vi ser inget behov av det. Vi klarar utmaningarna utan det. Här är det en ideologisk skiljelinje. Pengarna gör mer nytta i våra medborgares plånböcker.

–En skattehöjning slår mot dem med låga inkomster, sa Harald Lagerstedt (C).

Det här första dokumentet "Strategiskt styr- och budgetdokument inför mål och budget 2018" antogs av fullmäktige i kraft av Alliansens och Miljöpartiets majoritet. Den slutgiltiga budgeten för 2018 klubbas av fullmäktige först i november. Det finns alltså fortfarande gott om tid för politikerna att putsa på detaljerna och för medborgarna att försöka påverka.

Fakta: Budgeten

HN har rapporterat om några av Alliansens och Miljöpartiets budgetförslag den senaste tiden. I korthet:

  • En utredning ska göras om en flytt av kommunens växthus från Kattegattsvägen och / eller en möjlig nedläggning och privatisering av delar av verksamheten. Marken där växthusen står föreslås användas för annat, exempelvis bostäder.
  • Det ska bli fler dubbla markanvisningar och mer pengar till byggnadsnämnden för att få fart på bostadsbyggandet.
  • Alla nämnder får i uppdrag att jobba aktivt med personalförsörjningen. Hälsofrämjande aktiviteter ska öka och organisationen ska trimmas vad gäller antalet chefer.
ANNONS