På tisdag klockan 19 anordnar Tvååkers föreläsningsförening en öppen föreläsning med forne tv-meteorologen Pär Holmgren. Han kommer att prata om både väder och klimat.
På tisdag klockan 19 anordnar Tvååkers föreläsningsförening en öppen föreläsning med forne tv-meteorologen Pär Holmgren. Han kommer att prata om både väder och klimat.

Tv-meteorologen orolig för Halland

Sätt klimatet överst på den politiska dagordningen. Det menar naturskadespecialisten och forne tv-meteorologen Pär Holmgren, 53, som på tisdag klockan 19 föreläser i Tvååkers församlingshem.

ANNONS
|

Det är valår. Ämnen som brott och straff, invandring och skola lär hamna betydligt högre upp på dagordningen än miljö och klimat. Vilket inte minst illustrerats av de senaste veckornas intervjuer med partiledarna som Sven Melander har gjort på Facebook.

Pär Holmgren är inte förvånad.

– Det säger väl det tragiska att de olika partierna utifrån sina ideologier anser att ju mindre de pratar om miljö och klimat, desto fler röster får de. Det är sorgligt. Även de partier som lite mer försöker arbeta med hållbarhetsfrågor är även de lite för fega. Det beror i sin tur på att en stor del av allmänheten i Sverige fortfarande är dåligt påläst.

ANNONS

Finns det en uppfattning om att vi gör tillräckligt genom att sopsortera?

– Ja, vi svenskar har en skev självbild i de här frågorna. Vi är å ena sidan duktiga just på att sopsortera. Men eftersom vi flyger så mycket per person samt äter mycket kött fortfarande, och framför allt väljer det billiga köttet, så får vi ändå en väldigt stor klimatpåverkan.

Pär Holmgren är främst känd hos allmänheten som tv-meteorolog. Han arbetade på SVT i över 20 år. Nu arbetar han som naturskadespecialist på Länsförsäkringar och har ett fortsatt starkt engagemang för klimatet.

Vad gör en naturskadespecialist?

– Det viktigaste är att ha löpande dialog med kommuner och länsstyrelser och på olika sätt försöka påverka samhällsplaneringen och samhällsbyggandet. Det är påtagligt just i Halland, där det är extra viktigt att det inte byggs på fel ställen. Försäkringsbolagen och försäkringstagarna riskerar annars att drabbas väldigt hårt. Det finns en bortre gräns när försäkringsbolagen kommer att säga att det inte går att försäkra en fastighet. Enskilda individer kan råka väldigt illa ut.

I Tvååkers församlingshem kommer han bland annat berätta om hur det halländska klimatet kan påverkas i framtiden.

– Halland utsätts även utan en klimatförändring för stormar och variationer i havsnivån. Det vore egentligen bra om fler flyttade längre inåt landet och inte mot kusten. Halland ligger så pass långt söderut att det inte finns någon direkt landhöjning. Höjda havsnivåer kommer sakta men säkert äta upp mer och mer av kusten.

ANNONS

Är det någon miljöuppoffring du själv har gjort som varit särskilt jobbig?

– Nej, tycker själv inte att jag har gjort någon uppoffring. Det har varit gjort småsaker då och då. Om man tar exemplet med flyg så går det att göra så roliga saker utan att flyga. Jag brukar ta som exempel när jag och min pappa var ute på en kort tågluff i Europa när han fyllde 75. Han fick se ställen som han aldrig skulle ha fått se annars. Och det var ju ingen uppoffring, att tågluffa med min pappa. Sådant minns man mer än en weekend till London.

Texten har tidigare varit publicerad i Varbergsposten

Pär Holmgren om...

Tv-rutan: ”Om det skulle dyka upp någon spännande dokumentärserie eller något annat kortvarigt så hade jag kanske hoppat på det. Men däremot att peka på väderkartor känner jag väl att jag är färdig med”.

Nyttan av kändisskapet: ”Framför allt gjorde åren i tv att jag som naturvetare blev skolad i att det populärvetenskapliga, att kommunicera på ett sådant sätt att gemene man förstår vad jag säger. ”

ANNONS