Arkivbild, har inte med händelsen att göra.
Arkivbild, har inte med händelsen att göra.

Två prover visade på otjänligt badvatten

Två av sommarens provtagningar vid de kommunala badplatserna har visat på otjänligt badvatten. I båda fallen rörde det sig dock om tillfälliga föroreningar.

ANNONS
|

Det ena otjänliga provet, som HN skrivit om tidigare, togs vid Kagabäcken i Gamla Köpstad den 11 juli. Det andra togs vid Djupa dräkt i Varberg den 25 juli. Enligt det provet var halterna av både e-kolibakterier och enterokocker för höga.

Tre dagar senare, när en uppföljande provtagning genomfördes, var badvattnet tjänligt igen.

Vid några av de övriga badplatserna har ett antal vattenprov fått tjänligt med anmärkning på grund av förhöjda bakteriehalter. Apelviken 2 har fått det resultatet när det gäller e-kolibakterier vid samtliga fyra provtagningar under sommaren.

Om inte den trenden vänder riskerar badplatsen att få sin klassificering sänkt från "Utmärkt kvalitet" till "Bra kvalitet" i enlighet med det regelverk som gäller för EU-baden.

ANNONS

För Björkäng har några prover med förhöjda bakteriehalter under de senaste åren lett till att badplatsen fått klassificeringen "Dålig kvalitet", vilket innebär att man avråder från bad under hela badsäsongen 2016. Det hjälper inte att de senaste vattenproverna varit tjänliga.

ANNONS