Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Olle Philipsson, präst i Varbergs församling. 
Olle Philipsson, präst i Varbergs församling. 

Tusentals ljus tänds på kyrkogårdarna

Allhelgona är en helg där sorgen får ta plats och där vi ska tänka på de som gått bort under året.

I flera veckor har kyrkogårdsförvaltningen arbetat med att få Varbergs kyrkogårdar fina inför Allhelgonahelgen. Höstlöven ska bort, granriskkransar ska placeras ut och planteringarna på de gravar som förvaltningarna har hand om ska bytas.

– Kyrkogårdsförvaltningen lägger mycket hjärta i sitt arbete, de vill att det ska vara tipptopp. Allhelgona är, tillsammans med påsk, kyrkogårdsförvaltningens största helg, säger Olle Philipsson, präst i Varbergs församling. 

Traditionen att tända ett ljus under Allhelgonahelgen är stor i Sverige. Varbergs höstmörka kyrkogårdar lyses upp av en uppsjö av gravljus och till Sankt Jörgens lockas varje år mängder av besökare för att se det stora ljushavet.  

– Uppe i minneslunden brukar det stå tusentals ljus. Många kommer hit för att se alla gravljus, även fast de inte tillhör Varbergs församling, säger Olle Philipsson.

Han är ny på sin post sedan två månader tillbaka. Tidigare var han kyrkoherde i Lindberga församling och har allt som allt tjugo års erfarenhet av jobb inom Svenska Kyrkan. Olle Philipsson menar att Allhelgonahelgen har stor betydelse för människor, vare sig man är troende eller inte. 

– Många går tillsammans för att tända ett ljus vid en anhörigs grav och jag tror att den enda vägen att gå vidare i sorgen är att vara med varandra.
 

Ökad otrygghet i samhället

Han tror att en helg som fokuserar på sorg och minnen är nyttigt för många, även fast man inte drabbats av sorgen att förlora en närstående.

– Jämför man med fem - sex år sedan så tror jag att vi är lite mer oroliga i dag. Förr gick vi till kyrkan för att få lugn och ro. I dag upplever jag att vi går dit för att få hopp och tröst. Det finns en ökad otrygghet i samhället i dag och där tror jag att kyrkan blir mer angelägen. Den här helgen handlar det mycket om ljuset, som jag tycker är en grymt bra symbol för hopp. Och vi har ju sett att ljus och blommor blivit ett folkligt sätt att uttrycka sig när någonting svårt händer. 

Under helgen håller flera kyrkor i kommunen öppet och ordnar minnesgudstjänster. I Varbergs församling kommer kyrkogårdspersonal, präster och diakoner finnas på plats ute på Sankt Jörgens kyrkogård samt på Östra Kyrkogården på fredag. Där bjuds det på glögg och pepparkakor mellan klockan 10.00 och 14.00. 

– Vi kommer att ha musik i kapellet på Sankt Jörgens varje timma under fredagen. Där kan man komma och gå som man vill, säger Olle Philipsson. 
 

Flera minnesgudstjänster

På lördag hålls det bland mycket annat en högmässa i Varbergs kyrka och Allhelgonaandakt i Apelvikens kapell. Söndagen bjuder på högmässa i både Varbergs och Sollyckans kyrkor klockan 11.00 och helgen avslutas med en minnesgudstjänst klockan 17.00. För första gången kommer minnesgudstjänsten anordnas i Varbergs kyrka till skillnad från tidigare då den hölls i Sankt Jörgens kapell. 

– Det blir musik och ljus. Vi kommer ha 264 ljus i koret inne i kyrkan - det representerar alla kyrkans medlemmar i vår församling som gått bort under året. Vi har bjudit in anhöriga till alla 264, så det kan nog bli rätt många besökare. Söndagens gudstjänst kommer att handla mer om den personliga sorgen.

Med sina långa erfarenhet tycker sig Olle Philipsson märka en skillnad i hur man pratar om sorg i dag. Framförallt hos unga personer. 

– Jag upplever att yngre inte är lika återhållsamma med sina känslor. Jag tror det kan hänga ihop med att man får synas och höras mer i dag - man lägger ut en selfie och skriver om hur man mår. Det är inte så genant längre, känslor får ta mer plats i dag. 

Texten har tidigare varit publicerad i Varbergsposten

MEST LÄST