Stressiga yrken. Varbergs kommun behöver anställa fler inom förskola, skola och omsorg.
Stressiga yrken. Varbergs kommun behöver anställa fler inom förskola, skola och omsorg.

Tufft att jobba inom kommunen

Varbergs kommuns medarbetarundersökning pekar på ­utarbetad personal och dålig arbetsmiljö. Dock så verkar fler trivas bättre på sin arbetsplats än vad de tidigare gjort.

ANNONS
|

Vartannat år får alla medarbetare i Varbergs kommun svara på en medarbetarenkät som rör trivsel, trakasserier, ledarskap, medarbetarskap, arbetsmiljö, arbetsplatsutveckling och kompetensutveckling.

Enligt undersökningen har trivselnivån ökat något från tidigare år. De anställda trivs med sina arbetsuppgifter, arbetskamrater och närmaste chef. Även synen på ledarskap har förbättrats något från tidigare mätning, detta genom att den närmsta chefen har visat ökat förtroende för sina medarbetare.

Runt 30 procent av de anställda upplever dock att de inte hinner med sina arbetsuppgifter inom ramen av sin arbetstid, samt att det de inte har någon ork kvar efter att arbetsdagen är slut.

– Vi vet om att många har svårt att klara av allt det som man bedömer att man ska klara av. Det viktiga är att personalen och chefen diskuterar vad som ska prioriteras och vilken ambitionsnivå som är rimlig, säger kommundirektören Carl Bartler.

ANNONS

Hade nyanställningar minskat personalens stressnivå?

–Vi har cirka 4 500 anställda. Personalomsättningen ger ett rekryteringsbehov på cirka 200 personer på år. Att kommunens befolkning och därigenom också kommunens organisation växer ger ett rekryteringsbehov på cirka 50-80 personer per år. Totalt blir detta cirka 300 personer.

I vilka områden måste det till nyrekryteringar?

– Vi behöver anställa i skola, förskola och omsorg. Men även i specialistområden som ingenjörer, stadsbyggnad och projektledare, där konkurrerar vi med närings-livet och andra kommuner.

Flera av kommunens anställda anser också att de lokaler som de vistas i dagligen inte uppfyller kraven på en god arbetsmiljö.

–Ett exempel är att personalen på stadsbyggnadskontoret sitter för trångt eftersom vi har anställt mycket personal på kort tid, säger Bartler.

Kommunens mål är att ingen anställd ska utsättas för trakasserier på sin arbetsplats. Trots detta upplever nio procent att de har blivit kränkt av en kollega under de senaste tolv månaderna. Fem procent upplever sig blivit utsatt av en chef och elva procent har blivit utsatt för kränkningar av elever eller brukare.

–Det beteendet måste avbrytas omgående, vi har noll tolerans på den punkten. Vi behöver tydliga rutiner för vart man ska vända sig om man upplever kränkande särbehandling.

ANNONS

I området arbetsplatsutveckling finner de flesta att man har ett gott bemötande på arbetsplatsen. Men personalen upplever dock att kriterierna för lönesättningen är otydlig –kopplingen mellan arbetsresultat och lön behöver därför bli tydligare.

Överlag känner sig kommunens medarbetare sig uppskattade och en stor del känner att de ha den kompetens som krävs för att utföra sina arbetsuppgifter. Men över 30 procent tycker att de saknar möjligheter till en god karriärutveckling och över 20 procent tycker att det saknas en tydligare målsättning för arbetet och den personliga utvecklingen.

Vad tycker du är viktigast att arbeta vidare med?

–Personalens arbetsbelastning och att se till att tydliggöra deras arbetsuppdrag. Det har visat sig att man inte är så stolt över arbetsplatsen som man bör vara.

Kommundirektören fortsätter:

–Våra främsta ambassadörer är de som arbetar i kommunen. Om de känner stolthet i vad de gör är det en väsentlig del för hur vi ska kunna rekrytera nya medarbetare.

Enkätundersökningen

  1. Undersökningen består av en webb-enkät och har genomförts vartannat år sedan 2010.
  2. I år deltog 70 procent av kommunens 4500 anställda.
  3. Bakom enkäten står det externa förtaget Medarbetarkraft.

Källa: Varbergs kommun.

ANNONS