Tryckstråle rev upp sår i handen

Strålen från högstryckstvätten rev upp ett köttsår i handen. Imorse skedde en fjärde arbetsplatsolycka på Södra cell Värö, på kort tid.

ANNONS
|

Strax före klockan fem på torsdagsmorgonen skadade en man, inhyrd från företaget Corvara, handen när han skulle rengöra cisterner med en högstryckstvätt.

Mannen fick strålen från högtryckstvätten mellan tummen och pekfingret, och fördes till sjukhuset i Varberg med ett köttsår.

– Corvara har väldigt bra rutiner när olyckor sker. Mannen transporterades vidare till Sahlgrenska i Göteborg för att säkerställa att det inte kommit in smutsigt vatten i blodet, säger Jonas Eriksson, platschef på Södra Cell i Värö.

Olyckan är den fjärde i raden på kort tid, som just nu genomför den största utbyggnaden i brukets historia. Den 2 juni avled en man efter att ha fått ett halvt ton rör över sig. I tisdags föll en man fem meter genom två lager gallerdurk, och den 12 februari klämde en man armen svårt.

ANNONS

Under torsdagen besökte representanter från Arbetsmiljöverket arbetsplatsen för att diskutera säkerhetsarbetet. Jonas Eriksson tycker det är svårt att förklara hur så många allvarliga olyckor har kunnat ske.

– Vi har en bra säkerhetskultur. Grunden är att vi är måna om varandra, oavsett om man är anställd eller underleverantör. Men det är klart, när någon har gjort sig illa har vi brustit. Nu utreder vi olyckorna tillsammans med våra underleverantörer och i samarbete med Arbetsmiljöverket, säger han.

Samtliga olyckor har berört underleverantörer till Södra Cell Värö, men Jonas Eriksson tycker inte att kontrollen och säkerhetsdialogen med de inhyrda företagen brister.

– Vi köper tjänster av företag som är kunniga på sitt område och har resurser, och vi är tydliga i vår dialog med alla. Men vi har naturligtvis diskuterat det som har hänt med företagen för att se vad vi kan göra bättre, säger han.

Nils-Erik Andersson, ordförande för fackförbundet Pappers på Södra Cell Värö, beskriver dödsfallet i veckan och de många olyckorna på senare tid som oerhört tragiska.

– Det är klart att folk pratar om det. Det blir en lägre stämning på arbetsplatsen. Så mycket tid och kraft som har lagts på att förebygga olyckor, ändå sker det. Det är väldigt svårt att förklara, säger han.

ANNONS

Nils-Erik Andersson ser inget samband mellan olyckorna, och beskriver företagets säkerhetsarbete som mycket gott.

Samtidigt framhåller han att det stora antalet arbetare i utbyggnadsprojektet ökar risken för olyckor. I dagsläget är 2400 personer på plats, och som mest har 3200 personer arbetat med projektet.

– Vi jobbar med säkerheten väldigt seriöst, och har dessutom extern hjälp från människor som kan se på verksamheten med andra ögon. Men det är väldigt mycket människor och väldigt många arbetstimmar just nu, samtidigt som det på vissa ställen är begränsade ytor att arbeta på, säger han.

Är kontrollen av underleverantörernas säkerhetsarbete tillräcklig?

– Frågan är berättigad. Det finns krav på att alla ska gå igenom säkerhetsutbildning, alla får en lokal introduktion och vi har ständigt ronderande personal som påpekar om de ser brister.

– Men visst finns alltid saker att göra. Säkerhetsarbetet måste pågå hela tiden, oförtrutet. Man blir aldrig klar, säger Nils-Erik Andersson.

ANNONS