Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/3
ANNONS ▼

Treårig skolsatsning ska öka tillgängligheten

Bockstensskolan ska flexanpassa hela skolan. – Alla ska få det lite bättre, det gäller både elever och personal, säger Jörgen Axelsson, lärare.

Alla kommunala grundskolor i Varbergs kommun har så kallade flexteam. Det innebär att elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF), till exempel autism, ges stöd i skolarbetet genom anpassat förhållningssätt.
– Vi har sett att de här eleverna mår väldigt bra av att vi arbetar på det här sättet.  De grundläggande anpassningar som ska genomföras på hela skolan är sådana som alla barn mår bra av. Exempelvis genomgående struktur och skyltning, gemensamt förhållningssätt för all personal och fortbildning inom detta. På så vis förebyggs beteendeproblem i skolan och minskar reaktionära insatser som i dagens läge behövs sättas in i form av till exempel resurser, säger Jörgen Axelsson.

Lokalytor frigörs
Till hösten kommer det att gå 140 elever färre på Bockstensskolan då nya Trönninge skola öppnar. Då kommer elevantalet att ligga på 340. Det frigör en del lokalytor i skolan. Flexteamets nya lokaler kommer att inredas så att det blir ett flyt genom dem över dagen. Eleverna är i ena änden på förmiddagen, äter lunch på mitten och är i den andra delen på eftermiddagen.
– Vi kommer att ha stora skyltar så att alla elever ska ha lätt att hitta. Framöver vet vi att vi kommer att få ta emot fler nyanlända också så det kommer att hjälpa även dem, säger Ulrika Lennartsdotter, specialpedagog.
Personalen som arbetar inom Bockstensskolans flexteam i dag har tillsammans med skolans rektorer Jenny Wahlfridsson och Martin Enander lagt upp en treårsplan över hur arbetet ska gå till. Lärare och övrig personal ska fortbildas och få fler verktyg för att kunna bemöta elever med NPF på ett ännu bättre sätt.
– Vi ska skapa en stabil grund som hela skolan kan stå på, säger Emma von Hofsten, lärare.

Material anpassas
Till hösten går startskottet. Då ska mallar finnas färdiga till det material som alla elever kan få ta del av. Det ska sedan skapas under treårsperioden. De kommer att ha en flexjour som kan anpassa material efter behov och ge handledning till sina kolleger.
Alla klassrum ska ha samma struktur för att underlätta för eleverna. För elever med NPF är det väldigt viktigt med igenkänning. Hastiga förändringar kan få dem ur balans. Tanken är att även klassrummen på Håstensskolan ska följa samma röda tråd eftersom Bockstensskolans elever flyttar dit inför årskurs sex.
Redan innan Bockstensskolan har kommit igång riktigt med sitt arbetssätt har andra kommuner varit intresserade av att få veta mer hur de arbetar med barn som har NPF. I tisdags var ett stort gäng från Karlskrona på studiebesök.
– Vi berättade hur vi ska göra lärmiljön från flexteamet tillgänglig för andra klasser och vilka arbetsmetoder och förhållningssätt vi tillämpar i flex, säger Jörgen Axelsson.
Enligt deras beräkningar kommer implementeringen av det nya arbetssättet på skolan inte att kosta så mycket extra. De räknar i stället med att det blir en besparing i och med att fler elever kommer att må bättre.
– Arbetsbördan kommer att lätta för lärarna, säger Jenny Wahlfridsson.

MEST LÄST