Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Todd DeVan fick redan från början ett bra intryck av Varberg. ”Vi hade lite funderingar på att flytta till Alingsås, men så kom vi hit. Varberg känns som en vänligare stad och mer öppen för nya människor”. Nu satsar han vidare på sitt företag, Timeless Wood.

  Todd satsade på klockor och foto i väntan på personnummer

  För tre år sedan, mitt uppe i den största flyktingkrisen i modern tid, kom Todd DeVan till Sverige. Han beskriver en frustrerande väntan på svenskt personnummer för att kunna starta sitt nya liv.

  Todd DeVan beskriver en idyllisk barndom där storslagen natur var alldeles inpå husknuten. Han växte upp i Aspen i Colorado, USA.
  – Vi hade en skidlift precis utanför som tog oss till och från skolan. Efter skolan var det mycket idrott, bland annat skidåkning och hockey fram tills jag förstörde mitt knä. 
  Aspen har länge varit omtyckt av kändisar under vintermånaderna, då orten lockar med storslagna vyer och skidåkning. 
  – När vi flyttade till Aspen 1972 var det en liten familjär stad, men på 80-talet så började artisten John Denver att marknadsföra den. Det var ändå under kontroll, men när han dog (1997, red. anm.) så förändrades allt. Stora byggprojekt drogs igång och det kom en ny motorväg. Det byggdes gigantiska hotellkomplex i bergen. De rika har allt mer tagit över.

  Ingen akademiker

  Efter skolåren var Todd DeVan villrådig.
  – Jag var ingen akademiker i skolan och hade ingen aning om vad jag skulle göra. Jag åkte ju skidor, men ingen sa till mig att det var något som jag faktiskt kunde satsa på. 
  I stället tog han värvning i armén. Att köra stridsvagn i hundra kilometer i timmen lockade mer än att plugga vidare.
  – 18 år gammal åkte jag till Tyskland för att göra fältövningar, vilket var ganska skrämmande i början. Vi hamnade i små tyska städer där ingen kunde engelska. Men eftersom det uppskattades att vi försökte prata tyska så blev vi ganska omtyckta ändå, säger Todd och ler.
  Efter armén återvände Todd till USA och arbetade några år som brandman och sjukvårdare i Virginia Beach. Men så småningom flyttade han tillbaka till Aspen där han tillsammans med sin pappa 1997 startade det framgångsrika bränsleföretaget Propane Services. 
  – Det är fortfarande igång. Pappa driver det, säger Todd DeVan.
  För några år sedan förändrades livet för Todd och hans svenska sambo. Hennes mamma drabbades av demens. Sambon och dottern åkte över till Sverige för att komma närmare henne.
  – I början pendlade jag mellan USA och Sverige. Till sist bestämde jag mig för att flytta hit. Men det tog ett par år att vänja sig vid tanken. Jag var så van vid vår livsstil. Vi hade en enormt stort tomt där vi bodde söder om Aspen, säger Todd och plockar fram mobiltelefonen och visar en bild.
  – Kolla in bulldozern jag hade för att hålla undan all snö från vägen.
  Todd pekar på bilden som vittnar om mer snö än vad vi är vana vid. I snitt faller 762 cm nysnö varje år i Aspen.

  Tuff tid

  Det har varit en tuff tid för Todd i Sverige. Flyktingkrisen gjorde att väntan på svenskt personnummer blev lång. Vilket i sin tur medförde svårigheter att få arbete. 
  – Jag hade ett jobb på Statoil på gång genom en släkting, men jag kunde inte jobba där eftersom jag saknade svenskt personnummer. Inte heller kunde jag börja på SFI. Det var väldigt frustrerande. 
  Under den långa väntan började han ägna sig åt fotografering.
  – Mamma var faktiskt frilansfotograf och jag har alltid tyckt om det. Men jag har inte vetat hur mycket förrän jag kom till Sverige.
  Förutom att fotografera har han också börjat konstruera och sälja armbandsur i trä.
  – Sedan jag kom till Sverige har jag lagt märke till att folk bär klockor här på ett helt annat sätt än i USA. Nästan alla bär klockor och ser det som en accessoar. Jag såg att det finns en efterfrågan här.

  Naturinspirerade klockor

  Todd satte sig framför datorn och började designa klockorna precis som han ville ha dem, inspirerade av naturen.
  Klockaffärer i Varberg har redan visat ett intresse för att bli återförsäljare. Todd hoppas också att klockorna i större grad ska göras i Varberg och att längre fram använda sig av svenskt trä.
  Nu när han fått ett personnummer vill han än mer integrera sig i det svenska samhället.
  – Jag ska börja läsa svenska nu, det är viktigt för att komma in i gemenskapen. Alla pratar ju bra engelska här, men jag vill inte att andra ska behöva göra det på grund av mig, avslutar han.

  Texten har tidigare varit publicerad i Varbergsposten