Tipsen - så fixar du sommarjobbet

Även om sommaren känns avlägsen har många företag redan påbörjat rekryteringen till årets sommarjobb. Men än är det inte för sent att söka.

ANNONS
|

Turistnäringen, handeln, restaurangbranschen och vården är fortsatt de områden i Varberg där det är lättast att hitta jobb.

– Arbetsmarknaden är generellt god i Varberg och har varit så de senaste åren. Vi har väl snarare en situation där arbetsgivare kan ha svårt att rekrytera, säger Jonas Lindh, sektionschef på Arbetsförmedlingen i Varberg.

Han upplever att sommarjobben börjat annonseras allt tidigare de senaste åren.

– Men det är absolut inte för sent än, säger han.

Hans tips för att skaffa sommarjobbet är att hålla utkik på sociala medier, kolla annonser i tidningar och på Arbetsförmedlingen hemsida.

ANNONS

– Vi har även en sommarjobbs-app där man kan söka, säger han.

”Det ska man inte gå med på”

Jimmy Eriksson är skolinformatör för LO. Som facklig tycker han att det är en bra idé att redan under ansökningsprocessen se upp för utnyttjande arbetsgivare. Han höjer ett varningens finger för så kallade solskensavtal.

– Då jobbar man bara när det är soligt väder och skickas hem utan lön när det inte finns några kunder. Det ska man inte gå med på, säger han.

Han tycker inte heller att någon ska gå med på att provjobba gratis.

– Det är något som vi stöter på och får frågor om emellanåt. Man ska aldrig behöva jobba gratis även om det kallas provjobb. Jag har mött ungdomar som provjobbat hela veckor gratis och sedan inte blivit erbjudna jobb. Då har arbetsgivaren satt i system att låta provjobbarna avlösa varandra, säger han.

Redan innan man får jobbet rekommenderar han även att fråga om det finns kollektivavtal på arbetsplatsen.

– Alla ungdomar känner inte till att det finns, men avtalet reglerar spelreglerna på arbetsplatsen kan man säga. Minimilön finns till exempel inte enligt svensk lag, men finns i kollektivavtal, säger han.

ANNONS

Texten har tidigare varit publicerad i Varbergsposten

ANNONS