I paviljonger som denna ska Varbergs tingsrätt utöva sitt arbete från och med december och ett år framåt.
I paviljonger som denna ska Varbergs tingsrätt utöva sitt arbete från och med december och ett år framåt.

Tingsrättsbygget igång

På torsdagen inleddes monteringen av de paviljonger som Varbergs tingsrätt tillfälligt ska husera i, från december och ett år framåt.

ANNONS
|

De gula paviljongerna i parken vid Tingsgatan, nära Caprinus, ska bli tingsrättens tillfälliga hem medan den egentliga byggnaden renoveras. Paviljongerna ska rymma två huvudförhandlingssalar och två förberedelserum.

– Vi har höga krav på akustik, eftersom vi spelar in ljud och bild under förhandlingarna. Då kan vi inte vara i lokaler där det är oväsen från renoveringen, säger Jonas Berg, tekniksamordnare på Varbergs tingsrätt.

Tanken är att paviljongerna ska kunna ersätta platsbehovet fullt ut, men det finns också möjlighet att använda huvudbyggnaden vid behov.

– Om det pågår tystare renoveringsarbeten i perioder skulle vi också kunna vara där, säger Jonas Berg.

ANNONS

Går allt somdet ska med paviljongbygget kommer lokalerna att börja användas i december. Renoveringsarbetet i tingsrättshuset beräknas vara klart ett år senare, i december 2018.

Vid rättegångar som kräver ökad säkerhet, hur kommer paviljongerna att fungera då?

– Det får vi se från fall till fall. Vi kommer att vara flexibla under processen och det kan hända att vi behöver låna lokaler på annan ort.

I övrigt kommer säkerhetsarrangemangen vara desamma som i den riktiga tingsrättsbyggnaden.

– Säkerheten uppfyller samma krav som tidigare. Paviljongerna är att vara fullutrustade med vakter, larm och kameror, säger Jonas Berg.

ANNONS