Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Julia Bonde och Karin Modiggård från Ungdomsjouren Tigerlilja. Vill man komma i kontakt med jouren hittar man dem på tjejjouren.se/varberg. 

  Tigerlilja bjuder in radioprofil

  I ”Ta det som man!” bjuder Hampus Nessvold på en personlig uppgörelse med mansrollen. I helgen föreläser han i Varberg på inbjudan av ungdomsjouren Tigerlilja.

  Hampus Nessvold är känd från bland annat humorprogrammet 22 kvadrat i P3. I samband med sin bok ”Ta det som en man” är han nu på föreläsningsturné med samma namn. På lördag kommer han till Varberg.
  – Jag kommer att prata om mig själv och manlighet utifrån ett humoristiskt perspektiv som jag hoppas öppnar upp andras sätt att tänka, säger Hampus Nessvold. 

  Obehagligt och fantastiskt

  Boken och föreläsningen skildrar Hampus Nessvolds egen process med att bryta sig loss från den mansroll som han menar att han anpassade sig till tidigare. 
  – Jag var den där stökiga killen som tog mycket plats och fick andra att må dåligt. Att inse och försöka göra något åt det var läskigt, obehagligt och fantastiskt. Det är en konfrontation med mig själv som jag uppmuntrar andra att också göra, säger han. 

  Varför tycker du att det är viktigt att prata om?
  – Självmordsstatistiken hos män är överrepresenterad för att döden är ett enklare möte än att gå till en terapeut och visa sig svag. Det kan även bli enklare att ta till våld än ord. Det här drabbar både killar och deras omgivning, säger han. 

  Det är ungdomsjouren Tigerlilja som i samarbete med Varberg stadshotell har bjudit in författaren, radioprataren, artisten och programledaren. För två år sedan gick Tigerlilja från att vara en tjejjour till att bli en ungdomsjour. Att de nu arrangerar föreläsningen Ta det som en man är ett steg i arbetet att få med sig fler killar. 
  – Det är fortfarande tabu för killar att visa vissa känslor och att inte bete sig på ett visst sätt, säger Julia Bonde, verksamhetsutvecklare för Tigerlilja. 
  – Vi jobbar även våldsförebyggande, och i det arbetet behöver vi prata om könsstereotypa normer, säger Karin Modiggård, verksamhetsledare för Tigerlilja. 

  Erbjuder stöd

  Tigerlilja ger stöd till ungdomar mellan 13-25 år.  Främst sker det genom en anonym chatt och mejl men de kan även följa med till polis, psykolog eller terapibesök. I sin roll är de inte professionella kuratorer, psykologer, experter eller liknande utan finns där som medmänniskor för att lyssna och stötta. 
  – Det är många olika som hör av sig till oss. Det kan vara allt i från att man känner sig ensam till att man blivit utsatt för grova sexuella övergrepp, säger Karin Modiggård.

  Hampus Nessvold föreläser på Varbergs stadshotell på lördag 24/3 klockan 14. Biljetter hittar man på asiaspa.ezyshop.se. 
  – Vi hoppas att idrottsföreningar, klasser och många andra går dit, säger Julia Bonde. 

  Texten har tidigare varit publicerad i Varbergsposten