Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Dags igen. Natten mellan lördag och söndag har man chansen att få en timmes extra sömn.

Tidscoachen: "Slopa tidsomställningen"

Till helgen är det åter dags att vrida tillbaka klockan. – Jag kan tycka att vi kan slopa det helt, säger Dorotea Pettersson, tidsexpert och planeringscoach.

Nog är de många som uppskattar den extra timme vi får när vi ställer om till vintertid natten mellan lördag och söndag.

– Nu går vi åt rätt håll, vi får tid i stället för att förlora tid, säger Dorotea Pettersson.

Hon menar att det är värre när vi ställer om till sommartid, som får människor att må dåligt.

– Många blir tröttare och upplever jetlag när vi går över till sommartid, men det slipper vi nu, säger Dorotea Pettersson.

Men ska man få ut det mesta av den extra timmen gäller det att planera, menar Dorotea Pettersson.

– Det är lätt att fastna i soffan och tänka att eftersom man får en extra timme kan man skjuta lite på att lägga sig, och så sitter man där i två timmar. Det kommer slå på måndag, säger hon.

Och det är just sänggåendet som de människor som får hjälp hos Dorotea Pettersson har störst problem med. Hon tycker att många behöver skärpa sig vad gäller rutinen att gå och lägga sig.

– Generellt sett, när jag coachar människor, så har folk egentligen inte svårt att gå upp, utan de har svårt att komma i säng. Kommer du inte i säng i tid har du ingen möjlighet att känna dig pigg morgonen därpå, säger Dorotea Pettersson.

Hon tror att många känner igen sig i "jag-ska-bara"-beteendet som ofta kommer framåt kvällskvisten. Då ska tvätthögen vikas, blomman vattnas och många fastnar i telefonen eller datorn.

– Det är fullt okej att titta i telefonen om det hjälper dig att varva ner, men blir du kvar i tre timmar kunde du lika gärna ha sovit två av dem, säger Dorotea Pettersson.

Det är viktigt att man släpper alla måsten, och försöker varva ner. Dorotea Pettersson skulle helst se att Sverige slopade tidsomställningen.

– Det är ett nödvändigt ont att vi byter tid, vi har inget val. Jag känner lite "välj en tid så stannar vi där". Det kan politikerna få välja, säger Dorotea Pettersson.