Tennis viktig träffpunkt för pensionärsgänget

Det är måndag morgon. Gubbarna – och några damer – börjar trilla in och morsar på varandra. För ett 40-tal spelare har tennisträningen blivit en självklar start på veckan.

ANNONS
|

Rune Adolfsson är äldst i gemet. Han fyller snart 89.

Träningstiden på måndag förmiddag har blivit en naturlig start på veckan. Här i Varbergs Tennisklubbs lokaler på Håsten samlas de varje vecka. Alla är pensionärer av alla slag. Här finns läkare, poliser, konstruktörer – ja, många kategorier.

Kaj Berntsson, före detta murare och kommunalråd 1994-97, är en av de som sköter det administrativa.

– Det här betyder mycket mer än man ana. Det är viktigt att träffa andra människor och så har vi en så gohällig stämning.

Efter avslutat pass träffas de och tar en fika för ännu mer diskussioner.

ANNONS

Fikats ingredienser är viktig, enligt Kaj Berntsson:

– Det ska finnas grovhuggen dansk leverpastej med gurka.

Blir ni bättre på att spela tennis?

– De flesta håller en hyfsat jämn nivå, men det finns en del av de äldre som faktiskt blir bättre. Många har olika spelstyrka, men det här socialt, säger Lars-Göran Mattiason, bördig från Borås och för detta anställd på I15.

Kaj Berntsson:

– Många av de äldre läser spelet bättre. De står rätt från början. Det var som en professor sa att tennis är den bästa sporten för äldre. Du spelar efter din förmåga, du tränar hela kroppen och du måste tänka. Det handlar inte som med ungdomar att stå vid baslinjen och panga. Här blir det en lobb, kanske en stoppboll.

Lars-Göran började spela tennis när han var 26. Kaj kom igång med racketsporten när det var stopp i bygget med Johan Anderssons hus på Danska vägen.

– När det var regn hade vi inget att göra, då åkte vi och bokade en timma för att spela tennis.

Tennis efter handboll

Vi hittar Sture Nilsson, 68.

– Jag har spelat tennis sedan jag slutade med handbollen.

ANNONS

Sture började i RIK när han var tolv år. Sedan spelade han i Kullen, Frölunda, Tolered innan han flyttade till HK Varberg. Sture fick också en säsong i Lugi och HBP i Halmstad.

För några hade han en nervförträngning i ryggen. Han har också bytt knäleder, men tennisen kan han inte hålla sig ifrån.

– Man måste leva också, man kan inte bara gå hemma.

Sune Söhrström är ett annat bekant namn för de som följt Varbergsfotbollen. Sune gjorde 535 matcher och 270 mål i Varbergs Gif. Han svingar också racketen så här sju år efter pensioneringen.

– Tennisen är väldigt viktig, men jag brukar oftast spela golf på måndagar.

Tre minusgrader och djupfrysta hårda greener tilltalar inte alla.

Äldste man på torpet är Rune Adolfsson. I år fyller han 89. Han har ett gediget yrkesliv som bland annat konstruktör på många orter i Sverige. Hans största gärning för idrotten i kommunen är att han byggt tennisbanan på Norra Näs. Och nu är han en av de trofasta på träningarna med senioravdelningen.

Rune har faktiskt spelat hem ett par SM-guld i dubbel på äldre dagar med en annan gentleman i H80 och H85.

ANNONS

Det innebär att du siktar på att ta hem pojkar 90 år nästa år?

– Äh, det finns ju fan inga att möta längre.

Texten har tidigare varit publicerad i Varbergsposten

ANNONS