Swish har nått torghandeln

Swish har tagit ett rejält kliv ut i handeln. Bland Varbergs torgknallar blir det moderna betalsättet allt vanligare. …– Vi går mot ett kontantlöst samhälle. Det är bara att hänga med, säger Ola Sollerhed.

ANNONS
|

Ovanför de välfyllda lådorna med körsbär, persikor och ananas sitter en handskriven lapp, som upplyser om att det numera går bra att betala med swish. Arvidstorps Livs är en av flera torghandlare i Varberg som har satsat på det mobilbundna betalsättet, där kunden för över pengar via en app.

– Det är en service vi vill erbjuda, men än så länge är det mest yngre som använder möjligheten, säger ägaren Afram Issa.

Afram tycker det är bra att swish minskar beroendet av kontanter, men ser också nackdelar. En av dem är att varje swishbetalning kostar företaget två kronor.

ANNONS

– Swishbetalningar kan också sinka oss lite ibland, eftersom det tar tid att vänta på att kunden ska betala och visa upp mobilen när allt är klart, säger han.

Lite längre bort står Ola Sollerhed på VinoEk. Han upplever inte att swishbetalningar tar längre tid än kortbetalningar, och ser det som en självklarhet att erbjuda möjligheten att betala via mobilen.

– Idag är kontanter otympligt, säger han.

Torggrannen Yannis Georgilas på Meraki är på väg att skaffa swish, men påpekar att bankernas avgifter kan skilja sig rejält.

– Vissa har höga månads- och transaktionsavgifter, medan det är nästan gratis hos andra, säger han.

Mittemot, bland ostar i alla former och storlekar, står Annika Wallin på Ostlinjen. Hon upplever att det mest är yngre - som sällan har på sig kontanter - som använder tjänsten.

– Vi har swish för att alla ska kunna handla hos oss. Än så länge föredrar de flesta kort, men jag tror att swish kommer att komma mer och mer, säger hon.

Bilden delas av Siv Larsson, vice vd på Varbergs Sparbank. Hon har ingen statistik specifikt för Varberg, men berättar att antalet swishtransaktioner till företag började öka explosionsartat i höstas.

ANNONS

– Det är väldigt efterfrågat, eftersom det är ett enkelt, smidigt och tillgängligt betalsätt. Telefonen är ju något du nästan alltid har med dig, säger hon.

Enligt Siv Larsson är handlarnas kostnader för swish ungefär lika stora som för kortbetalningar, och hon uppger att avgifterna ligger på runt 1,5-2 kronor per transaktion.

Linus Rundqvist och Agnes Axell tillhör den nya kundgruppen som gillar möjligheten att betala med mobilen.

– Det är skönt att slippa ha med sig plånboken, säger Linus.

– Ja, och det är jättebra när det inte går att betala på andra sätt, säger Agnes.

Swish

  1. Swish är en mobilapplikation för överföring av pengar, lanserad i december 2012 av Getswish AB. Med applikationen går det att göra snabba betalningar mellan bankkonton.
  2. Getswish AB startades av sex av Sveriges största banker, och förvaltas av Bankgirot.
  3. I maj i år gjordes 155 miljoner swishbetalningar i Sverige, varav 6 miljoner gick till företag.

Källa: Getswish AB och Varbergs Sparbank

ANNONS