Svettigt när Hjärthuset stängde

Med kort varsel fick personalen på hjärtavdelningen på sjukhuset veta att Hjärthuset skulle läggas ner och att skulle ta över patienterna. Efter en tuff höst börjar det nu flyta på lite bättre och de anställda ser fram emot att flytta in i nya lokaler efter sommaren.

ANNONS
|

Hjärthuset som drevs av Capio på uppdrag av Region Halland stängdes vid årsskiftet. Anledningen var att det skulle ha behövts göras en ny upphandling om avtalet skulle kunna förlängas.

– Vi kommer snart att göra en översyn gällande kardiologin så därför passade det bra att vi tar hand om öppenvården av hjärtpatienter också, säger Eva Osvald, verksamhetschef för medicinkliniken i Varberg.

Slutenvården finns sedan tidigare på Hallands sjukhus i Varberg. Vid midsommar fick personalen reda på att de skulle ta över Hjärthusets patienter.

– Det var kort tid och ett enormt stort arbete med att få allt på plats, säger Malena Waernqvist, avdelningschef för hjärtmottagningen.

ANNONS

Ny personal behövde anställas och tillfälliga lokaler iordningställas. Ingen av dem som arbetade på Hjärthuset sökte sig till den nya hjärtmottagningen. Gamla dialysen och njurmottagningen inrymmer nu hjärtmottagningen medan lokalerna en våning upp renoveras för att bli inflyttningsklara efter sommaren. Då ligger slutenvårdsavdelningen och öppenvårdsmottagningen bredvid varandra.

De har cirka 350 besök på hjärtmottagningen i månaden. En av dem som precis har blivit undersökt när HN är på besök är Brittis Mooe. Hon är översvallande positiv.

– Jag har aldrig blivit så väl omhändertagen. De förklarade hela tiden vad som skulle hända och tog prover. De skulle ha kunnat säga att jag skulle vända mig till vårdcentralen för att ta prover som inte hade med hjärtat att göra. Men jag går härifrån och har fått veta att hjärtat är bra, säger hon.

När Hjärthusets patienter flyttades över var det 1 900 personer som stod på väntelistan. Några har fått vård i Göteborg genom vårdgarantiavtalet. Det har funnits en del oro hos patienter som trivdes väldigt bra på Hjärthuset.

– Jag har varit och träffat patientföreningar och vi har försökt gå ut med information, säger Malena Waernqvist.

Det har varit en puckel för dem att ta sig över med att få koll på alla patienter. Förhoppningen är att det kommer att rulla på bättre framöver.

ANNONS

En stor del av hjärtsjukdomarna beror på livsstilen och patienter har mycket att vinna på att börja motionera, lägga om kosten och sluta röka till exempel. Personalen på hjärtmottagningen livsstilscoachar patienterna för att hjälpa dem att ändra sin livsstil.

All personal som ska arbeta på hjärtmottagningen är inte på plats ännu. Några nyanställda måste arbeta uppsägningstiden ut på sina förra arbetsplatser. Ett förändringsarbete pågår på hela sjukhuset där de tittar på hur rätt kompetens gör rätt saker. Till exempel är det onödigt att en vårdutbildad person ställer fram frukost.

Fakta: Några hjärtsjukdomar

  • Kärlkramp i hjärtat, beror på brist av syretillförsel till hjärtmuskeln.
  • Hjärtinfarkt som innebär att delar av hjärtat förstörs på grund av syrebrist i hjärtmuskelcellerna inom ett begränsat område som är syreförsörjt av ett visst kärl.
  • Hjärtsvikt, ett tillstånd då hjärtats pumpfunktion gradvis blir otillräckligt.
  • Endokardit och myokardit är inflammationer av hjärtklaffarna respektive hjärtmuskeln.
  • Arytmier eller hjärtrytmrubbningar är samlingsnamnet på en mängd problem som har det gemensamt att hjärtat inte slår som det borde. Det kan ibland åtgärdas genom implantat av en artificiell pacemaker.
ANNONS