Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/3
ANNONS ▼

Svenska kyrkan önskar fler gravplatser

Svenska kyrkan vill utöka Sankt Jörgens begravningsområde. De nuvarande begravningsplatserna i Varberg väntas bara räcka i 20-30 år till. – Det här skulle köpa oss väldigt många år, minst 50 år ytterligare, säger kyrkogårdschef Fredrick Hallman.

I dag har Svenska kyrkan två begravningsplatser i centrala Varberg, Sankt Jörgens kyrkogård och Östra kyrkogården som är placerad mellan Östra Vallgatan och Sveagatan. Nu vill Svenska kyrkan utöka området vid Sankt Jörgens kyrkogård med ett stort angränsande område åt sydost. 
– Vi har i dag en nyöppnad del av Sankt Jörgen som heter Stenåsa och den angränsar mot en äng som vi vill förvärva, säger Fredrick Hallman.


Utöver ängen, som österut gränsar till Tors gränd, handlar det också om skogspartiet som ligger mellan ängen och vattentornet. En del av området ingår i vandringsleden Hälsans stig som ligger under kommunens regi. 
– Vi ser en möjlighet att förädla och försköna området så att det skulle bli ännu bättre för Varbergsborna, säger Hallman. 
De begravningsplatser som finns i dag väntas räcka 20-30 år till. Om Varbergs kommun skulle upplåta marken till Svenska kyrkan skulle Varbergs församling ha säkrat platser för minst 80 år framöver, inklusive de som redan finns i dag. 
– Det skulle kännas väldigt bra och vi tycker att det är rimligt samla begravningsplatserna runt Sankt Jörgen i stället för att sprida ut dem. För oss är det den absolut bästa platsen, säger Hallman. 
Har ni någon aning om hur många platser det skulle röra sig om?
– Nej, det har vi inte, vi har inte kunnat undersöka marken än. Det kan finnas berg i dagen och man får anpassa gravskicket efter marken. Det kan vara så att vi tänker anlägga kistplatser på ett område men så visar det sig att marken där bara tillåter urngravar. 


Även om Varbergs kommun skulle ställa sig positiva till ett utökande kommer det dröja innan de nya begravningsplatserna blir disponibla. 
– Genomförandetiden är ganska lång i och med att vi gör allt arbete med egen personal. Det skulle kunna ta tio år från start till mål, säger Hallman. 

MEST LÄST