Svalt intresse för bygge i Bua hamn

Det har varit mycket diskussion om de planerade bostäderna på hamnängen i Bua. Nu när det väl blivit skarpt läge visar det sig att bara två företag anmält intresse för att få bygga i området.

ANNONS
|

Sedan i november har byggföretag kunnat lämna in tävlingsbidrag för att få bygga i Bua hamn. Kommunen vill låta bebygga sin mark i hamnen –något som skapat diskussioner i Bua, vilket HN rapporterat mycket om de senaste åren.

I fredags var sista dagen för markanvisningstävlingen. I tävlingen har marken varit uppdelad i tre områden. Byggare har kunnat tävla om att få bygga på en eller två av bitarna –eller alla tre.

Hur många vill då bygga i detta havsnära läge –på de premisser som kommunen ställt upp? Bara två företag, visar det sig.

Buabon Calle Sjöbergs Lokallager i Väst AB och GBJ Bostadsutveckling AB har lämnat in var sitt tävlingsbidrag på marken som är avsedd för kedjehus. Området för flerbostadshus och området för affärslokaler och vandrarhem / hotell (eller centrumändamål som det heter på kommunsvenska) har inte lockat ett enda byggföretag.

ANNONS

Bara två anbud på mark som är granne på Kattegatt –varför så lågt intresse?

–Det kan man spekulera i. Vi är så klart nyfikna på att ta reda på vad det beror på, säger Susanna Almqvist som arbetar med ärendet på samhällsutvecklingskontoret.

–Vi har kunnat mäta ganska stort intresse i unika klick på tävlingen på hemsidan. Men någonstans mellan intresse och ej inlämnade bidrag finns det något intressant att titta på. Men vad?

HN har pratat med några aktörer på byggmarknaden om varför de inte deltagit i tävlingen. Maleryd Fastigheter vill ha sitt fastighetsbestånd samlat i stan, Tage & Söners koncernchef säger att man inte känt till tävlingen och HSB Göta säger att projektet är för litet för dem.

–Vi bygger aldrig mindre än 30 lägenheter. Ska man ha en effektiv förvaltning och en fungerande bostadsrättsförening måste man ha absolut minst 30 lägenheter, helst 50 och så många kan man inte få in i det här projektet, säger Pierre Krusing som är chef för nyproduktion på HSB Göta.

Några av de personer som stod bakom projektet Destination Bua lämnade in en ansökan om direkt markanvisning i höstas men något tävlingsbidrag blev det aldrig från deras sida, med hänvisning till att själva tävlingen driver kostnader på ett sätt som inte är förenligt med deras byggidé.

ANNONS

Calle Sjöberg är inte förvånad över att bidragen är få. Han säger att det är svårt att få finansiering för byggen av det slag som kommunen ber om här. I det stora området ska hälften av lägenheterna vara bostadsrätter och hälften hyresrätter.

–Området är för litet och ointressant för att Skanska eller någon större firma från Göteborg ska vilja vara med. Och det är för stort för den lokala byggmästaren.

Calle Sjöberg säger att han gärna skulle bygga i det stora området också, men att byggnationen skulle behöva portioneras ut över flera år för att kunna finansieras. Han menar att ett ökat samarbete med lokala byggföretag är rätt väg att gå för att få bostäder i området.

GBJ Bostadsutvecklings Per Sandberg säger att företaget först funderade på att lämna in ett bidrag för flerbostadshusområdet också, men att man avstod efter att ha räknat på saken. Antalet bostadsrätter skulle bli för få för att göra projektet lämpligt, kom företaget fram till.

Nu ska kommunen bedöma de bidrag som kommit in. Hur man gör med resten av området är inte bestämt i nuläget.

–Det kommer att landa i ett besked senare under våren. Vi hoppas att något av förslagen är lämpligt att gå vidare med, säger Susanna Almqvist.

ANNONS
ANNONS