Svårt få ersättning när kortet stulits

Om du skulle hänga av dig jackan på en stol och få plånbok och kontokort stulna, bedöms det som grov oaktsamhet. I de fallen ersätter inte banken eller kortutgivaren dig om kontot senare töms på pengar. – Kundansvaret blir större och större, säger Thomas Winbo, säkerhetschef på Varbergs Sparbank.

ANNONS
|

Bankerna ersätter oftast den som utsätts för obehöriga uttag, exempelvis vid skimning. Men i vissa fall kan det bli problem att få tillbaka pengarna.

– Känslan är att det har blivit svårare att få igenom en reklamation, säger Thomas Winbo.

Under 2011 hade Varbergs Sparbank tre kortreklamationer där man lämnade ersättning. Beloppen var på mellan 2 000 och 11 000 kronor. Någon framtagen statistik för antalet avslag finns inte.

– Jag skulle tro att avslagen inte heller är speciellt många, säger Thomas Winbo, som poängterar att kortbedrägerier har minskat betydligt de senaste åren i och med säkrare teknik, som till exempel chip.

Vid kortbedrägerier finns det flera instanser som hanterar reklamationer, allt från kortutgivare till banker.

ANNONS

– Begreppet oaktsamhet eller till och med grov oaktsamhet används ofta i de fallen där det blir ett negativt besked och där kunden inte får igenom sin reklamation, säger Winbo.

Om kunden får ersättning beror helt och hållet på omständigheterna kring hur pengarna på kontot har försvunnit.

Om kunden drabbas av ett fishingbedrägeri, där koder eller personuppgifter på något sätt lämnas ut, eller på annat sätt bidrar till bedrägeriet, även om det är omedvetet, så är det väldigt svårt att få igenom en reklamation.

Personer som lämnar ifrån sig sitt kontokort utan uppsikt på krogen har också svårt att få igenom en reklamation om pengar senare skulle försvinna.

– En sådan reklamation går sannolikt inte igenom för då har man lämnat sitt kort utan uppsikt. Antingen ska krogen ha en portabel kortläsare och dra det över bordet, eller så ska man själv följa med och dra kortet vid kassan. Att lämna sitt kort utan uppsikt räknas som oaktsamhet, ibland grov oaktsamhet, säger Thomas Winbo, som även har ett annat exempel på grov oaktsamhet.

– Om man hänger sin kavaj eller handväska på stolens ryggstöd, med plånbok med kort i, och någon sen skulle stjäla plånboken så räknas det som oaktsamhet. Har man däremot plånboken i fickan på sina kläder brukar det vara en annan tolkning.

ANNONS
ANNONS